Stop za Google
0

Više od 244.000 Nijemaca reklo ne Street Viewu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Više od 244.000 Nijemaca zatražilo je od Googlea da njihove kuće budu neprepoznatljive u programu Street View, koji će biti pokrenut u Njemačkoj narednog mjeseca.

Iz kompanije Google procjenjuju da zahtjev obuhvata oko tri posto ukupnog broja kuća u 20 najvećih njemačkih gradova, čije će se fotografije pronaći na internetu u sklopu programa mapiranja gradova.

"Veliki broj primjedbi pokazuje da građani žele odlučivati o podacima koji trebaju biti objavljeni na internetu", rekao je Peter Schaar, čelnik njemačke organizacije za zaštitu podataka.

Njemački zvaničnici tražili su od Googlea da omogući građanima mogućnost da zabrane postavljanje fotografija njihovih domova na Street Viewu, smatrajući da to krši njihova prava na privatnost.

Street View je trenutno moguće koristiti u 23 zemlje, a Njemačka je jedina zemlja u kojoj su građani mogli tražiti da fotografije njihovih domova ne budu postavljene online prije nego što je program startao.

I u mnogim drugim zemljama ova je aplikacija probudila strah kod ljudi da bi mogli, bez njihovog znanja, biti snimljeni dok rade stvari za koje ne žele biti viđeni dok ih rade, ili biti snimljeni na mjestima na kojima ne žele biti viđeni, piše Associated Press.