Autopilot mod
16

Vijest o sudaru dva automobila postala nacionalna vijest u SAD-u

Klix.ba
Vijest o tome kako su se sudarila dva automobila u Arizoni postala je nacionalna vijest u Sjedinjenim Američkim Državama i to samo zato što je u saobraćajnoj nesreći učestvovalo Waymoovo vozilo koja ima autopilot mod.

U petak su se u Arizoni sudarila dva vozila, a jedno od njih bilo je opremljeno Waymoovom savremenom tehnologijom. Snimak od pet sekundi prikazuje automobil marke Honda Sedan da skreće s puta, kako bi izbjegao saobraćajnu nesreću, nakon čega u drugoj traci udara u automobil marke Waymo.

Iz Wayma su potvrdili da je u trenutku udesa automobilom upravljao vozač, odnosno da autopilot nije bio uključen. Ova firma objavila je i snimak iz automobila na kojem se vidi kako je došlo do saobraćajne nesreće te da je vozač njihovog automobila jednostavno bio žrtva okolnosti.

Američki mediji navode kako pažnja javnosti posvećena ovoj nesreći na najbolji način opisuje strah javnosti od novih tehnologija koje razvijaju kompanije poput Wayma i Tesle.

Mashable pri tome podsjeća da su tome uveliko doprinijeli i brojni incidenti s nesretnim ishodima poput onog iz marta kada je smrtno stradao vozač Tesla X modela dok je u automobilu bio aktivan autopilot.