Tehnologija
6

"Veliki brat" te čeka

SRNA
Internet 2025. godine bit će nalik na "velikog brata" - viziju Georgea Orwella iz njegove knjige "1984. godina", navode internet stručnjaci.

Američki Istraživački centar Pew objavio je izvještaj "Prijetnje internet mreži", za koji je anketirano 1.400 stručnjaka, uključujući analitičare i univerzitetske profesore.

Svaki stručnjak bio je zamoljen da navede koje su, po njemu, najveće prijetnje za korisnike interneta do 2025. godine.

Prema rezultatima istraživanja, internet 2025. godine bit će svijet nadzora i manipulacije.

U izvještaju se navode četiri najveće prijetnje sa kojima je suočen internet.

Na prvom mjestu su restriktivne akcije država, koje će zbog održavanja sigurnosti i političke kontrole sve više blokirati i filtrirati internet.

Doći će do pada povjerenja korisnika usljed povećanja nadzora vlada i korporacija, koje će sve više jačati kontrolu i špijuniranje korisnika.

Na trećem mjestu su komercijalni pritisci koji će uticati na protok informacija i učiniti web manje otvorenim - pod pritiscima se misli na cenzuru te smanjivanje besplatnih i otvorenih sadržaja i datoteka.

Kao veliku opasnost za internet stručnjaci navode nastojanje da se filtiranjem riješi problem prevelikih količina informacija, što će dovesti do smanjenja njihovog protoka i do različitih interpretacija.

Paul Saffo, profesor na Stanfordu, smatra da će do 2025. godine biti nastavljen trend segmentacije interneta na lokalno prilagođene mreže, što on naziva "balkanizacijom".

Zbog nastojanja korisnika, organizacija i vlada da se oslobode nadzora američke NSA i sličnih agencija, interesne grupe korisnika zatvara će se u male sisteme koji će onemogućavati nadzor izvana, ali će sami, istovremeno, imati mogućnost kontrolisanja informacija iznutra.

Stručnjaci predviđaju da će do 2025. internet biti znatno više nadziran, za šta će, paradoksalno, biti odgovorno upravo nastojanje korisnika da zadrže privatnost, jer će to iskoristiti oni koji će puno lakše kontrolisati manje zatvorene sisteme.