{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz pomoć robotskog odijela prohodati Francuskom

S
16.9.2010. u 22:01
0
2
Uz pomoć robotskog odijela prohodati Francuskom
0
Japanac Seiji Uchida zbog invaliditeta ne može ustati iz kolica, ali uz pomoć novog čuda tehnike, robotskog odijela, planira doći u Francusku i posjetiti Mont Saint-Michel, poznatu turističku atrakciju, i to hodajući, javlja AFP.
Foto: AFP
Foto: AFP
Uchida (48) je prije 27 godina doživio saobraćajnu nesreću nakon koje je ostao invalid. Uz pomoć uređaja "Hybrid Assistive Limb" (HAL), koji pojačava snagu mišića nogu onoga ko ga nosi, planira šetajući posjetiti znamenitosti Francuske.

HAL radi na baterije, a dizajniran je da pomogne starijim ljudima da se lakše kreću, a ljudima koji rade u bolnicama da lakše podižu pacijente. Uređaj prepoznaje mišićne impulse, te podržava kretanje tijela korisnika. Tvorac robotičkog odijela, profesor Yoshiyuki Sankai sa univerziteta Tsukuba u Japanu, kaže da model koji podržava ruke i noge dozvoljava korisniku da u jednoj ruci drži čak 70 kilograma, bez ikakvih problema.

Japanac je rekao da mu je želja posjetiti stjenoviti otok Mont Saint-Michel u Francuskoj, gdje strmi i uski put vodi do malene crkve i nekadašnje tvrđave na vrhu brda. Uchida se nada da će uspjeti dokazati da invalidi mogu posjetiti različita mjesta, bez da se oslanjaju na pomoć drugih ljudi ili liftova.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: