Najprije na Androidu
10

Uvođenjem nove opcije WhatsApp kreće u bitku protiv širenja lažnih vijesti

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Popularna aplikacija WhatsApp ograničava broj slanja jedne poruke s jednog naloga drugim korisnicima. Kako prenosi Sky News, ovim novitetom se aplikacija upušta u borbu protiv širenja lažnih vijesti.

WhatsApp, jedna od najvećih aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, najveće promjene od svog osnivanja napravila je u Indiji prošlog ljeta kao način borbe protiv pozivanja na ubistva i javna linčovanja putem ove aplikacije. Trenutno se kreće u akciju promjena u zemljama širom svijeta.

Promjene će najprije moći osjetiti korisnici Androida, a nakon toga će novo ažuriranje stići i na iPhone.

Victoria Grand, potpredsjednica resora za politiku i komunikacije WhatsAppa, izjavila je da je kompanija u vlasništvu Facebooka odlučna u borbi protiv "dezinformacija i glasina".

Ažuriranje koje smanjuje broj korisnika kojima se poruka može proslijediti s 20 na pet najavljeno je najprije u Indoneziji u kojoj se održavaju opći izbori u aprilu.

Međutim, WhatsApp će zadržati end-to-end enkripciju koja omogućava da 1,5 milijardi korisnika neometano razmjenjuje tekstove, fotografije i videozapise u potpunoj privatnosti, što je čak izvan kontrole i samog WhatsAppa.