Za one sa dubokim džepom
0

Utakmice SP-a ESPN će prenositi u 3D tehnologiji

Sarajevo-x.com
Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se igra u Južnoj Africi bit će prenošeno putem malih ekrana u tri diminezije, omogućavajući gledateljima da posmatraju loptu kao da leti izvan ekrana.

ESPN, jedan od najvećih sportskih emitera na svijetu, snimat će 25 utakmica SP-a u 3D-u. To će biti prvi put da će gledatelji imati priliku uživati u čarima 3D tehnologije, nakon što je takvo nešto godinama najavljivano.

Najava ovakvog prenosa utakmica objavljena je nakon što su veliki proizvođači televizora spremni predstaviti svoju 3D tehnologiju na predstojećem Consumer Electronics Showu u Las Vegasu. Kompanije poput Sonyja, LG-a i Samsunga 3D televizore će u prodaju pustiti u narednih nekoliko mjeseci, piše Daily Telegraph.

Još uvijek nije sigurno hoće li ESPN omogućiti gledanje utakmica u ovoj tehnologiji i izvan SAD-a.

Osim što će gledatelji morati kupiti novi i skupi televizor, morat će nositi i specijalne tamne naočale kako bi uživali u potpunom ugođaju.

Sadržaj u 3D-u postao je popularan tokom 2009. godine zahvaljujući filmovima Up i Avatar koji su ostvarili veliki uspjeh na svjetskim kino blagajnama. Ipak, ova tehnologija nikada nije zaživjela u domovima zbog skupocjene opreme koja je neophodna za gledanje u trodimenzionalnoj tehnologiji.