|

VIDEO
/
Uspješno lansirana američka raketa Antares

Uspješno lansirana američka raketa Antares
1
Klix.ba
22.4.2013. u 16:20
0
komentara
1

dijeljenja
Uspješno lansirana američka raketa Antares
Nova raketa uzletjela je sa američke istočne obale kako bi pokazala spremnost SAD-a da pomogne Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
Raketa Antares, visoka 40 metara, lansirana je iz Wallops Flight Facility u Virginiji. Besprijekoran 10-minutni uzlet rakete trebao bi omogućiti dobivanje dozvole za pogonjenje bespilotne teretne letjelice do ISS-a krajem ove godine. Raketu Antares je razvila korporacija Orbital Sciences (OSC).

Ova kompanija samo je jedna u nizu komercijalnih kompanija koje su se udružile sa američkom svemirskom agencijom NASA, kako bi se razvile jeftinije tehnologije za povećanje nosivosti i prijevoz astronauta u orbitu. NASA je do sada investirala oko 275 miliona dolara u OSC, kako bi razvili raketu i koncept teretne letjelice, piše BBC.

Ugovor vrijedan 1,9 milijardi dolara obuhvata osam misija odvlačenja namirnica ISS-u, a počet će kada kompanija uspješno predstavi svoje projekte.

Testni let rakete obuhvatio je dvije faze – uzlet rakete na visinu od 255 kilometara i odbacivanje lažnog tereta. Teret od 3,8 tona simulirao je teretnu letjelicu Cygnus, koja bi trebala poletjeti prilikom narednog lansiranja rakete.

Kompanija orbital već 30 godina proizvodi satelite i manje rakete za NASA-u.

Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.