{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskrsnuće starih telefona: Prodaju se za više od 1.000 eura

28.5.2014. u 19:40
64
71
Uskrsnuće starih telefona: Prodaju se za više od 1.000 eura
64
Uskrsnuće starih telefona: Prodaju se za više od 1.000 eura
Oni stanu u džep, imaju baterije koje traju cijelu sedmicu i skoro su neuništivi. Riječ je o starim mobitelima Nokia, Ericsson i Motorola. Ako ste mislili da oni pripadaju historiji onda će vas začuditi podatak da je sve više zainteresovanih za njihovu kupovinu.
Dakle, ako ste negdje sačuvali svoj stari telefon, postoji šansa da ga prodate za dobru cijenu. Mnogim korisnicima mobitela muka je od krhkosti i pretjerane uvezanosti smartphonea. Žele zaboraviti aplikacije, videopozive i smajlije, te se vratiti staroj dobroj Nokiji 3310 ili Motoroli StarTec 130, telefonima koji omogućavaju samo osnovno - tekstualne poruke i regularne pozive, piše AFP.

Djassem Haddad je 2009. godine u Francuskoj pokrenuo web-stranicu vintagemobile.fr na kojoj prodaje stare mobitele. On ističe da je potražnja velika, a da cijena pojedinih korištenih modela dostiže cijenu i od 1.000 eura.

"Neki ljudi ni ne trepnu na tu cijenu", kaže on i dodaje da nudi i modele skuplje od 1.000 eura. "Visoke cijene su rezultat poteškoća u pronalaženju tih modela, koji su u vrijeme izdavanja imali ograničen broj primjeraka".

U protekle dvije do tri godine Haddad je prodao oko 10.000 mobitela, a značajan rast prodaje zabilježio je početkom 2013.

"Stariji kupci traže jednostavnije telefone, dok drugi žele jeftine korištene uređaje", objašnjava on.

Među najprodavanijim modelima ističe Nokiju 8210, sa sitnim monohromatskim ekranom i plastičnim tipkama. Cijena joj je 59,99 eura.

Ironično je da je trend kupovine starih telefona počeo kada je telekomunikaciona industrija odlučila da ove uređaje reciklira u korist smartphonea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: