Tehnologija
2

Upoznajte Evana Spiegela, mladića koji je odbio tri milijarde dolara

Klix.ba
Evan Spiegel
Evan Spiegel
Prije dvije godine, njegove kolege sa Univerziteta Stanford podsmijavale su mu se zbog ideje da pokrene novu vrstu komuniciranja među mladima, odnosno Snapchat - aplikaciju za slanje samouništivih poruka. A, ove sedmice 23-godišnji Evan Spiegel, suosnivač i izvršni direktor Snapchata odbio je ponudu Facebooka od čak tri milijarde dolara za preuzimanje njegove startup firme.

Kako je prije nekoliko dana izvijestio The Wall Street Journal, Spiegel i njegov partner, 25-godišnji Bobby Murphy, odbili su postati milijarderi. Da su pristali, to bi bila Facebookova najskuplja kupovina neke firme, nakon što su prošle godine za preuzimanje Instagrama platili milijardu dolara.

Naime, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je veoma zainteresovan da preuzme Snapchat. Riječ je o aplikaciji za razmjenu samouništivih poruka, a najviše je koriste mladi. Naime, oni preko te aplikacije šalju poruke, fotografije i snimke koji se na ekranima primatelja prikazuju nekoliko sekundi, a zatim zauvijek brišu.

Najprije je Spiegelu ponudio milijardu dolara, a nekoliko mjeseci kasnije tri milijarde. No, mladić ne želi tako lako predati svoju kompaniju. Vjeruje da se on i njegov kolega mogu još više obogatiti, jer bi Snapchat mogao vrijediti još više naredne godine.

A, kako je došlo do nastanka takve kompanije? Naime, Spiegel i Murphy su na ideju došli tokom studiranja. Niko nije vjerovao u njihov uspjeh kada su počeli razvijati aplikaciju u dnevnoj sobi Spiegelove kuće, a najprije su je nazvali Picaboo. Dvije godine kasnije, svakodnevno se preko Snapchata šalje blizu 350 miliona fotografija i poruka. Nedavno istraživanje pokazalo je da u SAD-u devet posto korisnika pametnih telefona koristi Snapchat, a 26 posto korisnika su osobe u dobi od 18 do 29 godina. Aplikacija je također popularna među tinejdžerima.

No, Snapchat nije ostvario uspjeh bez nekih kontroverzi koje su ga pratile. Mnogi su dovodili u pitanje to da poruke i fotografije zaista bivaju uništene nakon što se nekoliko sekundi prikažu na ekranu primatelja, pogotovo nakon što je aplikacija hakovana i nakon što su hakeri uspjeli sačuvati poruke.

Također, Snpachat je optužen za poticanje slanja seksi poruka, odnosno sexting, među mladima. Naime, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mnogi preko ove aplikacije šalju golišave fotografije.

Spiegel i Murphy su se također našli na meti i svog bivšeg fakultetskog kolege Franka Browna, koji tvrdi da je Snapchat bio njegova ideja i da je on dizajnirao prvi logo te dao koncept za Picaboo.

Uprkos svemu tome, Spiegel i Murphy nastavljaju svoj rad, a odbijanje Facebookove ponude su samo kratko prokomentarisali.

"Uživamo u tome da smo nezavisna kompanija", rekao je Spiegel za BBC.