Novo iz studija Aardman
0

VIDEO / Upoznajte Dot, sićušnu junakinju najmanjeg filma

Sarajevo-x.com
Dot je najmanji akcioni junak na svijetu. Ona je sićušna lutka, visoka svega devet milimetara, i glavni je junak najmanjeg step-motion animiranog filma.

Film "Dot", o lutkici i njenim avanturama, sniman je kamerom pametnog telefona Nokia N8. Radi se o najmanjem filmu ikada snimljenom, a to znači da su svi snimani objekti tako mali da moraju da se gledaju pod lupom. Upravo zbog toga film je ubilježen Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji film ikada snimljen.

Step-motion film, odnosno film načinjen od pojedinačno snimljenih kadrova objekata koji su ručno namještani, producirao je poznati britanski studio "Aardman Animations".

Dot je sićušna djevojčica koja bježi od "strašnog" prekrivača koji je napada. Međutim, sve se urotilo protiv nje. Pokušava pobjeći "jašući" pčelu, i služeći se cvijetom kao padobranom. Na kraju se suprotstavlja "nemilosrdnom" prekrivaču i od njeg pravi sebi savršenu dekicu za spavanje.

Stručnjaci su tokom priprema za snimanje filma koristili 3D printer da bi napravili 50 različitih verzija lutkice Dot, s obzirom da je ona premala da bi pomijerali njene udove i jednu lutku koristili u svim kadrovima.

Tvorci sićušne djevojčice kažu da je ona tako mala da je skoro nemoguće načiniti manju lutku. Također, ističu kako je svaka lutkica ručno bojena, a zatim zakačena na veoma tanku žicu.

Cijeli film je snimljen uz pomoć Nokie N8, odnosno kamere od 12 megapiksela na koju je bio prikačen mikoroskop nazvan CellScope, piše "Daily Mail".

Inače, CellScope, koji služi kao dodatak kamerama na telefonima, je razvio bioinžinjer sa Univerziteta u Kaliforniji, Daniel Fletcher.

Mikroskop je korišten u nerazvijenim zemljama, pogotovo u Africi s obzirom da su ljekari mogli načiniti fotografiju krvnih ćelija i odmah putem MMS poslati dalje stručnjacima na daljnju dijagnostiku.