Tehnologija
154

Unpacked 5: Glamurozni Samsung Galaxy S5, vodootporni Galaxy Gear 2 i lagani Galaxy Fit

Klix.ba
Večeras je na Mobile World Congressu u Barceloni održan Samsungov event Unpacked 5, na kojem su predstavljeni smartphone Galaxy S5 i smartwatch Galaxy Gear 2.

Događaj je otvorio predsjednik i direktor kompanije Samsung JK Shin. On je otkrio nekoliko osnovnih informacije i rekao da Samsung Galaxy S5 podržava LTE 4G mrežu, Wi-Fi konekciju, kao i da njegova kamera ima brzi autofokus (0.3). Ugrađen je i senzor za praćenje rada srca, a posjeduje i Samsung KNOX sigurnost. Njegova baterija pruža veću dugotrajnost i duže korištenje smartphonea u modu štednje.

Dizajn Samsungovog Galaxyja S5 je moderan i osvježavajući. Nove mogućnosti ovog smartphonea sjajan su dodatak Gear uređajima.

Potom se prisutnima obratio potpredsjednik Samsunga za Evropu Jean-Daniel Ayme, koji je ponudio detaljnije informacije.

Kazao je da Samsung Galaxy S5 ima moderan glamurozan izgled, odličnu kamera, brzu konekciju, poboljšanu sigurnost, kao i da pomaže korisnicima da ostanu u formi. Bit će dostupan u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji. Na njegovom 5,1-inčnom Full HD Super AMOLED ekranu prikazane su kružne ikonice osvježenog interfejsa, koji je primijetno ljepši u odnosu na prethodni. Galaxy S5 posjeduje adaptivni ekran, koji analizira svjetlo okoline i prilagođava se za optimalnu vidljivost.

Uređaj napaja baterija od 2800mAh, koja omogućava 12 sati prikazivanja videa i 10 sati surfanja. Može se puniti i bežičnim putem.

Ayme je govoreći o 16MP kameri rekao ima brzo autofokusiranje, selektivno fokusiranje i HDR ton, kao i Phase Detection Auto Focus, koji omogućava brže reagiranje kamere te oštrije i kvalitetnije fotografije. Opcija "Selective Focus" omogućava odabir onoga što korisnik želi fokusirati.

Preuzimanje sadržaja s interenta također je ubrzano pomoću download boostera.

Galaxy S5 je otporan na vodu i prašinu.

Ultra Power Saving Mode prebacuje ekran u crno-bijeli mod i gasi sve nepotrebne usluge kada je to neophodno.

Finger Scanner ili skener otiska prsta je Samsungova inovacija kada je riječ o Galaxy uređajima. Ona omogućava otključavanje uređaja prelaskom prsta preko Home dugmeta.

Kids Mode je koristan roditeljima, koji pomoću njega biraju koje će aplikacije biti dostupne njihovoj djeci kada koriste smartphone.

Snezor za praćenje ritma srca je ugrađen pored bljeskalice na stražnjoj strani.

Galaxy Gear 2

Večeras je na događaju Unpacked 5 predstavljen i smartwatch Galaxy Gear 2. On donosi napredak u odnosu na prethodnika. Dodano je i Home dugme, koje korisnika vraća na početak menija. Sat, osim vremena i datuma, nudi podatke o pozivima, porukama, emailovima, vremenskim uslovima i slično.

Ima 4GB memorije, što nudi dovoljno prostora i za muziku. Može se spojiti sa 17 Galaxy uređaja. Njegova baterija traje tri dana, a otporan je na vodu i prašinu. Opremljen je IrLED-om, pa može koristiti kao daljinski upravljač.

Galaxy Fit

Galaxy Fit je težak 27 grama, ima opciju mijenjanja narukvice, a dostupne su u tri boje. Kompatibilan je sa 20 Galaxy uređaja, a opremljen je i senzorom za praćenje rada srca. Korisniku je omogućeno da odbija pozive, podešava alarme i koristi brzi odgovor na poruke. Aplikacija Coach nudi savjete i pomaže u ostvarivanju ciljeva, borbi protiv stresa, nesanice, prekomjerne težine i slično. Narukvice će biti dostupne u nekoliko boja.

Slušalice Sound

Slušalice Sound imaju pristup Google uslugama, a više detalja će biti poznato sutra.

Prodaja svih predstavljenih uređaja počinje 11. aprila, a bit će dostupni u 150 zemalja.