Tehnologija
2

Umjetna inteligencija otkrivat će suicidalne korisnike na Facebooku

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Facebook će početi koristiti umjetnu inteligenciju koja bi trebala identifikovati korisnike koji planiraju izvršiti samoubistvo.

BBC navodi da je društvena mreža razvila algoritam koji prepoznaje upozorenja iz postova korisnika i komentara njihovih prijatelja u odgovorima.

Ukoliko se utvrdi da postoji opravdana opasnost od samopovrijeđivanja, Facebook bi predlagao načine na koji korisnici mogu potražiti pomoć. Ovaj alat testira se trenutno samo na teritorij Sjedinjenih Američkih Država.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg najavio je prošlog mjeseca da se nada kako će umjetna inteligencija otkrivat teroriste na Facebooku na osnovu sadržaja koji objavljuju.

Facebook je najavio i nove načine borbe protiv sucidalnog ponašanja zbog čega se udružio sa nekoliko američkih organizacija za mentalno zdravlje koje korisnici ove društvene mreže mogu kontaktirati putem svoje Messenger platforme.

Društvena mreža još ranije nudila je savjete korisnicima za koje postoji sumnja da bi mogli počiniti samoubistvo, ali se uglavnom oslanjala na prijave drugih korisnika koji su Facebook upozoravali odabirom opcije "prijavi post".

Novi obrazac za prepoznavanje funkcionisat će na principu da Facebook prepozna bolne razgovore koji bi mogli biti jedan od signala da osoba planira izvršiti samoubistvo. Naprimjer, objave poput "jesi li u redu" ili "zabrinut sam za tebe" slat će se operativnom timu Facebooka.

Menadžerica u Facebooku Vanessa Callison-Burch izjavila je za BBC da je Facebook svjestan kako je u tim situacijama brzina najvažnija.