Ceglia tvrdi da je vlasnik FB-a
0

"Ugovora sa Zuckerbergom sam se nedavno sjetio"

Sarajevo-x.com
Foto: ITN
Foto: ITN
Web-dizajner iz New Yorka, Paul Ceglia, koji tvrdi da ima 84 posto udjela u kompaniji Facebook, kazao je kako je tek sada odlučio tužiti Marka Zuckerberga jer se nedavno i sjetio da je s njim 2003. godine potpisao ugovor.

Ceglia je nedavno pronašao ugovor koji je prije sedam godina potpisao sa Markom Zuckerbergom i prema kojem je trebao dobiti 1.000 dolara naknade za svoj rad u izradi i razvijanju stranice za društveno umrežavanje, te 50 posto vlasništva buduće kompanije, koja je tada nosila naziv Face Book.

Također, u tom ugovoru se navodi da je Ceglia trebao dobiti dodatnih jedan posto vlasništva od januara 2004. godine, kad stranica u potpunosti zaživi.

Zanimljivo je to što se Ceglia sjetio ugovora sa Zuckerbergom nedugo nakon što je osuđen za prevaru. Naime, on je kupcima uzeo 200.000 dolara za drva za ogrijev koje nikada nije isporučio, a Ceglia tvrdi da ga je baš taj slučaj i podsjetio na ugovor koji je potpisao s osnivačem Facebooka.

"Da nisam uhapšen i da mi se nije desilo to što se desilo, vjerovatno nikada ne bih rovio po arhivi i starim ugovorima. Taj ugovor bi vjerovatno bio negdje na dnu ladice i sakupljao bi prašinu", kazao je Ceglia za "Bloomberg News".

Međutim iz kompanije Facebook, čija se vrijednost danas procjenjuje na 25 milijardi dolara, i dalje tvrde kako se radi o neozbiljnoj i apsurdnoj tužbi, te napominju da domena thefacebook.com nije registrovana do januara 2004. godine.