Kraj u aprilu
4

Ubrzava se proces gašenja društvene mreže Google Plus

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Google će ugasiti svoju društvenu mrežu Google Plus i ranije nego što je najavljeno. Naime, kompanija je u ponedjeljak saopćila da će Google Plus biti potpuno deaktiviran u aprilu 2019. godine, prenosi Variety.

Kao jedan od razloga zašto dolazi do ubrzanja procesa gašenja ove društvene mreže navodi se otkrivanje nove sigurnosne ranjivosti koja je u kratkom vremenskom periodu ugrozila privatnost ličnih podataka 52,5 miliona korisnika.

Najnovija greška, koja je u novembru ove godine otkrivena u Google Plus mreži, omogućila je programerima pristup ličnim informacijama korisnika uključujući ime, rođendan, spol, nadimak i slične podatke pa čak i ako su sami korisnici ograničili pristup informacijama.

"Otkrili smo grešku za vrijeme naših standardnih postupaka testiranja i popravili je u roku od sedmicu dana nakon što je otkrivena. Važno je istaći da treća strana nije kompromitirala naše sisteme", naveo je potpredsjednik Googlea David Thacker.

Upoznavanje javnosti o novoj grešci dolazi dva mjeseca nakon što je Google otkrio još jednu sigurnosnu ranjivost koja je vezana za navedenu društvenu mrežu. Naime, u oktobru je kompanija također otkrila da Google Plus ima grešku koja omogućava aplikantima da pristupe ličnim podacima.

Međutim, sve češći bugovi Google Plusa nisu jedini razlog njegovog zatvaranja. Glavni razlog se krije zapravo u vrlo maloj aktivnosti korisnika ove društvene mreže, a iz Googlea su naveli kako je bilo korisnika koji su dnevno ovaj servis koristili samo po pet sekundi.

Najprije je gašenje bilo najavljeno za august naredne godine, ali se ipak proces ubrzao i sada je ukidanje najavljeno za april.