Digitalno okruženje
79

U Sarajevu se od 23. do 25. januara održava Zimska škola Cyber sigurnosti

M. G.
Mladi su sve više izloženi digitalnom okruženju i tehnologijama, stoga je važno da se educiraju o cyber sigurnosti, jer kako tehnologija napreduje tako rastu i izazovi u očuvanju digitalne sigurnosti.

U svijetu koji se neprestano mijenja i razvija, cyber sigurnost postaje ključna komponenta naše svakodnevnice, zato Zimska škola Cyber Security-a mladima nudi jedinstvenu priliku za učenje, razvoj i umrežavanje sa stručnjacima iz ove dinamične industrije.

Zimska škola Cyber sigurnosti će se održati u periodu od 23-25. januara 2024. u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu i namijenjena je učenicima/ama i studentima/cama bez obzira koju školu ili fakultet pohađaju.

Ovo je jedinstvena prilika da oni koji žele prodube svoje znanje, razviju nove vještine i postanu dio rješenja u borbi protiv cyber prijetnji, te dobiju odgovore na sva pitanja.

Trodnevni program je pažljivo dizajniran da pokrije širok spektar tema - od osnova cyber sigurnosti, preko naprednih tehnika i etike, do uloge žena u ovom sektoru i izazova koje donose nove generacije.

Prijaviti se možete na linku, učešće u školi je besplatno, a broj učesnika je ograničen.

Učesnice/ci će imati priliku da čuju inspirativne govore vodećih stručnjaka/kinja, uče o najnovijim trendovima, tehnologijama i metodologijama, te razmijene iskustva i ideje sa kolegama/icama i mentorima/cama.

“Ovim događajem želimo razbiti predrasude i naglasiti da cyber sigurnost nije samo za one iz STEM područja, tiče se svake osobe jer smo svi dio digitalnog svijeta. Učesnike čeka tri dana intenzivnog učenja, umrežavanja i inspiracije. Poruka mladima - ne propustite ovu izvanrednu priliku da se upoznate s najnovijim dostignućima u svijetu cyber sigurnosti i da postanete dio zajednice koja oblikuje budućnost ovog važnog polja” istakla je Fernala Sejmen-Banjac, bivša stipendistica Chevening Fellowship programa za Cyber Security i voditeljica incijative za Cyber sigurnost udruženja UNITED.

Organizatori "Zimske škole Cyber sigurnost" je udruženje za poticaj društvene odgovornosti "UNITED" i Srednja elektrotehnička škola Sarajevo, a podršku projektu pružila je Misija OSCE u Bosni i Hercegovini.