U Sarajevu postavljena prva solarna stabla, osvjetljavat će prostor i puniti uređaje

U Sarajevu postavljena prva solarna stabla, osvjetljavat će prostor i puniti uređaje
904
F
FENA
25.4.2019. u 11:26
54
komentara
904

dijeljenja
1/9 Foto: D. S./Klix.ba
2/9 Foto: D. S./Klix.ba
3/9 Foto: D. S./Klix.ba
4/9 Foto: D. S./Klix.ba
5/9 Foto: D. S./Klix.ba
6/9 Foto: D. S./Klix.ba
7/9 Foto: D. S./Klix.ba
8/9 Foto: D. S./Klix.ba
9/9 Foto: D. S./Klix.ba
Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović i u neposrednoj blizini Vijećnice postavljena su dva solarna stabla koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i drugog.
Riječ je o projektu "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" koji ukazuje ne važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije, a realizovali su ga Općina i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

"Omogućili smo građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama. U toku je izrada aplikacije kroz koju će poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije", kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Najavio je da će izabrati i najbolje studentsko idejno rješenje za treće solarno stablo kroz projekt Udruženja inženjera na globalnom nivou, a gdje je za najbolji rad studenata predviđena nagrada od 2.500 KM.

Solarna stabla će, koristeći sunčevu energiju, služiti za osvjetljavanje bližeg okolnog prostora, te kao besplatni hotspot u starogradskoj jezgri. Sastavni dio stabla je i klupa koja će služiti za odmor.

Do kraja mjeseca bit će u funkciji i aplikacija koja će biti besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sistemom Android.

Ona će biti izrađena u formi slikovnice sa animiranim sadržajima s ciljem podizanja svijesti mladih o ekološkim problemima, te značaja korištenja energije iz obnovljivih izvora i bit će na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku.

Projekt "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" finansirali su Fond za zaštitu okoliša FBiH iznosom od 20.000 KM i Općina Stari Grad sa 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...