Podrška mladima
155

U Sarajevu održana trodnevna "Zimska škola cyber sigurnosti"

B. R.
Zimska škola cyber sigurnosti
Zimska škola cyber sigurnosti
Trodnevna "Zimska škola cyber sigurnosti" održana je u Srednjoj elektrotehničkoj školi, a okupila je više od 70 učesnika iz Sarajeva, Visokog, Travnika, Zenice i Konjica.

S obzirom na sve veću izloženost mladih digitalnom okruženju i tehnologijama razvijanje svijesti o cyber sigurnosti, ova škola je ponudila puno više te je mladima ukazala na potencijalne pravce profesionalnog razvoja u cyber domeni kroz konkretne primjere stručnjaka koji su bili predavači, saopćili su organizatori.

"Uzmemo li u obzir ogroman broj nepopunjenih radnih mjesta na svjetskom tržištu, a taj broj će još značajnije rasti u narednom periodu, ovo je jedinstvena oblast u kojoj će mladi moći ostati u Bosni i Hercegovini, a tržište rada će im biti cijeli svijet", izjavila je Fernala Sejmen-Banjac, bivša stipendistica Chevening Fellowship programa za Cyber Security i voditeljica incijative za cyber sigurnost udruženja United.

Više od 70 mladih dio svog zimskog raspusta u protekla tri dana provela je na "Zimskoj školi cyber sigurnosti" u, kako je naglašeno, detaljnoj edukaciji s primjerima iz prakse, ali su učestvovali i u kvizovima gdje su bili nagrađivani za trenutno znanje iz područja cyber sigurnosti.

Teme koje su obrađene odnosile su se na osnovne pojmove o cyber sigurnosti, o digitalnom identitetu, privatnosti i digitalnom tragu.

Koje su prijetnje na internetu, kako zaštititi lične uređaje, šta je etičko hakiranje i zašto slijediti Zero Trust koncept? Koja sigurnosna rješenja su dostupna, koje su metode i uloge timova za odgovor na cyber napade, kako se dešavaju manipulacije medijskim sadržajima na društvenim mrežama te kako je digitalna pismenost zapravo pismenost novog doba?

Nije izostala podrška kako pronaći put za razvoj karijere, kako ostati fokusiran u vremenu kada sve je sve napravljeno da bude protiv toga, kako se okružiti onima koji potiču lični razvoj i kako da nove generacije shvate da je u znanju snaga.

Iskustva učesnika

Da su slični projekti prijeko potrebni našem društvu istakli su učesnici koji stečeno znanje, kako je konstatovano, već danas mogu primijeniti.

"Iskustvo na trodnevnoj 'Cyber security školi' tokom raspusta bilo je izuzetno obogaćujuće. Uživala sam u intenzivnom učenju, sticala znanje od stručnjaka te stvarala veze s različitim ljudima, dijeljenjem iste strasti. Oduševljena sam što sam odvojila dio raspusta i proširila svoje razumijevanje cyber sigurnosti i radujem se novim sličnim događajima. Ovo je zaista jedan važan aspekt o kojem se svi moramo edukovati, a pogotovo mi mladi, kako bismo dalje širili znanje, osvještavali i zaštitili naše društvo", poručila je Latifa Pršeš učenica sarajevske Srednje elektrotehničke škole.

Prema njenim riječima, s nadom iščekuje nastavak ovakvih projekata, jer su od vitalnog značaja za obrazovanje i zajedničko jačanje sigurnosti u digitalnom svijetu.

Prvi dan škole bio je posvećen uvodu u cyber sigurnost, gdje se kroz interaktivne sesije s predavačima iz OSCE-a i lokalnih IT firmi razvijala, kako je istaknuto, osnovna svijest o važnosti zaštite podataka. Učesnik i volonter na "Zimskoj školi" Mak Banjac je naveo da je Asim Avdagić imao inspirativnu priču koja je ojačala želju za cjeloživotnim učenjem i dobrotom.

Drugi dan je donio uvid u napredne tehnike, s naglaskom na etički pristup. Faruk Omerbegović je demonstrirao MITM (Man-In-The-Middle) napad, što je bila prilika da se na djelu vidi važnost cyber zaštite.

Treći dan je bio posvećen osnaživanju žena u cyber sigurnosti, s naglaskom na prelaženje straha i predrasuda u IT svijetu. Azra Habibija Ražanica je govorila o digitalnoj pismenosti kao ključnoj komponenti u novom dobu cyber sigurnosti.

Učesnica i volonterka na "Zimskoj školi" Ebru Muhamedović je kazala da je svaki dan bio ispunjen dragocjenim lekcijama i prilikama za umrežavanje te da je iskustvo na Zimskoj školi neprocjenjivo za lični i profesionalni razvoj.

Digitalna pismenost u cyber sigurnosti

Jedan poseban segment u okviru projekta unapređenja digitalne pismenosti u Bosni i Hercegovini, kojim se bavi udruženje United, jeste cyber sigurnost.

"Svjesni značaja i potrebe razvoja svijesti o cyber sigurnosti, pokrenuta je i incijativa 'Žene u cyber sigurnosti' koju vode istaknute stručnjakinje iz spomenutog područja, a sve u cilju društveno odgovornog djelovanja kroz različite projekte prema različitim ciljanim grupama", istakla je Azra Habibija Ražanica, predsjednica udruženja United koje se bavi poticanjem društvene odgovornosti pojedinaca i organizacija.

Ovim događajem razbile su se i predrasude da je cyber sigurnost samo za one iz STEM područja. Itekako se tiče svake osobe s obzirom na to da smo svi dio digitalnog svijeta koji mora postati puno sigurnije mjesto za sve korisnike, zaključili su na organizatori "Zimske škole cyber sigurnosti".