Hakerima treba pet sekundi
0

U opasnosti milioni računara koji koriste bežični internet

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Računari u milionima domova koji koriste bežični internet mogli bi biti hakirani u manje od pet sekundi, pokazala je najnovija studija, piše "Daily Mail".

To znači da bi kriminalci mogli špijunirati aktivnosti porodice na internetu, možda ukrasti njihov identitet i bankovne podatke za napad na njihove račune. Hakeri bi mogli koristiti bežični pristup i za ilegalnu pornografiju ili krađu muzike i filmova bez ostavljanja tragova o sebi.

Eksperiment "etičkog hakiranja", proveden u šest gradova Velike Britanije, uz pomoć slobodno dostupnog softvera, pokazao je da gotovo 40.000 domova ima mrežu s visokim rizikom od napada. Također, postoji i zabrinutost za sigurnost onih koji koriste besplatnu internet mrežu koju nude kafići i drugi poslovni subjekti.

Prema nalazima, gotovo četvrtina privatnih bežičnih mreža nema lozinku za pristup, što znači da su momentalno dostupne kriminalcima. To je tako, uprkos tome što 82 posto Britanaca misli da je njihova mreža sigurna.

U izvještaju je također navedeno da hakeri uspijevaju "požnjeti" korisnička imena i lozinke od neupućenih ljudi, u prosjeku više od 350 po satu, i to posebno onih koji sjede u kafićima i restoranima. A gotovo petina korisnika bežičnog interneta je rekla da redovno koristi javne mreže.

Stoga su iz CPP-a pozvali sve korisnike bežičnog interneta da dobro razmisle o ovim pokazateljima.