{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Ontariju pronađena voda stara više od milijardu godina

16.5.2013. u 13:29
5
6
U Ontariju pronađena voda stara više od milijardu godina
5
U Ontariju pronađena voda stara više od milijardu godina
U rudniku bakra i cinka, koji se nalazi 2,4 kilometra ispod površine zemlje u Ontariju u Kanadi, pronađena je voda stara više od milijardu godina.
Voda pronađena u rudniku u Ontariju sadrži hemikalije koje pomažu održavanju života. Ona istječe iz izvora koji se nalazi u bušotinama rudnika bakra i cinka na dubini od 2,4 kilometara. Testovi su pokazali da je stara najmanje 1,5 milijardi godina, a možda i više od toga. U svom sastavu ima hemikalije koje pomažu u održavanju života, uključujući vodik i metan. Gasovi su osiguravali energiju za mikrobe koji nisu izloženi suncu mnogo vremena.

"Naše je istraživanje interesantno naučnicima koji žele saznati kako mikrobi evoluiraju u izolaciji, a suština je u porijeklu života, njegovom održavanju, kao i životu u ekstremnim okolnostima i na drugim planetama", izjavio je direktor projekta, profesor Chris Ballentine sa Univerziteta u Manchesteru.

Ranije je voda ove starosti pronađena u stijenama. No, voda iz rudnika u Kanadi teče iz stijene i to dva litra po minuti. Ima slične karakteristike mlađoj vodi iz južnoafričkog rudnika, koja također održava život.

Dr. Greg Holland sa Univerziteta u Lancesteru, koji je jedan od autora istraživanja objavljenog u magazinu Nature, rekao je da njegove kolege pokušavaju otkriti da li u vodi ima života. Dodao je da je siguran kako je pronađen način na koji planete kreiraju i čuvaju život mikroba milijardama godina. Život se održava bez obzira na uslove života na površini, pa postoji mogućnost da ispod površine Marsa također ima života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: