Industrija video igara
0

U 2010. godini stiže nada za tvrdokorne gamere

Sarajevo-x.com
U novoj godini, izdavači video igara vraćaju se korjenima i zagriženim igračima kako bi zadržali dobar nivo prodaje u vremenu kada se očekuje smanjenje broja naslova.

Najširu publiku očekuju veliki naslovi poput Sonyjevog "God of War 3", "Mafia 2" Take Two Interactivea, i Electronic Artsovog "Mass Effect 2", ali se industrija video igara trudi da zadovolji i svoje najveće fanove, tvrdokorne igrače.

"Ova godina će biti dobra za zagrižene igrače koje očekuju naslovi poput "Darksidersa", "Bayonetta" i "Army of Two: The 40th Day", rekao je Jonh Taylor, analitičar industrije video igara, javlja Reuters.

Prošle godine, proizvođači su bili fokusirani na popularne naslove namjenjene širokoj publici poput MTV igre "The Beatles: Rock Band" i Ubisoftovog "Your Shape", igre za vježbanje na Wii konzoli.

Ipak, nakon tri odlične godine, prodaje Wii je opala i pokazala da žanr muzičkih igara više nije ključ uspješnog poslovanja.

Na kupovinu opreme i igara fanovi su tokom prošle godine potrošili 16,8 milijardi dolara, što je za 18 posto manje od 2008. godine kada su potrošili 19,5 milijardi dolara. Prodaja igara u 2009. godini opala je za 11 posto na 10,5 milijardi bez obzira na rekordan uspjeh igre Call of Duty: Modern Warfare 2".

Ipak se čini da bi se stanje moglo popraviti u 2010. godini. Prema najavama analitičara prodaja softwarea mogla bi porasti do 10 posto zahvaljujući naslovima poput "Gran Turismoa 5", Microsoftove SF pucačine "Halo Reach" i "Bioshocka 2",

Još jedan od naslova koji bi mogao popraviti stanje na tržištu video igara je kultna RPG igra "Final Fantasy XIII" koja će biti puštena u prodaju ove godine.

I Nintendo ima par potencijalnih blockbustera, "Super Mario Galaxy 2" i "Metroid: Other M" koji stižu za Wii.