Tehnologija
0

Twitter za jedan dan ugasio više 10.000 naloga IDIL-a

Klix.ba
Twitter je za samo jedan dan suspendovao više od 10.000 naloga povezanih s IDIL-om.

Iako Twitterovi podaci zbog kojih je donesena odluka o suspenziji naloga još uvijek nisu javno objavljeni, predstavnik mikrobloging sajta je potvrdio da su nalozi ukinuti 2. aprila zbog tvitanja prijetnji.

Ako je ova informacija tačna, radi se o najvećoj čistki IDIL-ovih naloga za koje neki eksperti vjeruju da ih ima više od 90.000 na Twitteru.

Nove suspenzije naloga su se dogodile u vrijeme kritika upućenih Twitteru zbog toga što IDIL uspijeva glorificirati nasilje i širiti svoju propagandu, kao i pronalaziti nove članove.

Predstavnik Twittera, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da se ubrzano radi na gašenju IDIL-ovih naloga, kao i na razotkrivanju grupa poput Anonymousa.

Međutim, neki aktivisti koji se bore protiv IDIL-a smatraju da će se gašenje IDIL-ovih naloga negativno odraziti na praćenje aktivnosti ove terorističke grupe.

"Jedina promjena je to što se prethodno suspendovani nalozi sada brišu. No, to nema nikakav efekt na aktivne naloge i ovim se ne postiže ništa. Ustvari, broj aktivnih naloga se povećao", naveo je jedan od aktivista.

Drugi tvrde da će simpatizeri IDIL-a otvoriti nove naloge za manje od 24 sata te da će se njihov broj povećati.