|

Twitter sakuplja podatke sa pametnih telefona

Twitter sakuplja podatke sa pametnih telefona
0
S
SRNA
16.2.2012. u 11:31
4
komentara
0

dijeljenja
Twitter sakuplja podatke sa pametnih telefona
Društvena mreža Twitter priznala je da kopira čitave adresare sa pametnih mobilnih telefona i skladišti te informacije na svojom serverima, često bez znanja korisnika.
Pristup adresaru dešava se kada korisnik klikne na opciju "pronađi prijatelje" u aplikaciji za pametne mobilne telefone, prenio je BBC.

Dvojica američkih kongresmena pisala su kompaniji Apple sa zahtjevom da objasni zašto dozvoljava takvu praksu na svom telefonu iPhoneu, pošto je ona u suprotnosti sa pravilnikom programiranja aplikacija.

Twitter je saopštio da će unijeti izjene u svoju politiku o privatnosti, kako bi situacija bila jasnija.

Aplikacije za iPhone na facebooku i ostalim društvenim mrežama sakupljaju podatke iz korisničkih adresara bez traženja odobrenja za takvu akciju.

Društvene mreže tvrde da se podaci uzeti sa pametnih mobilnh telefona, uključujuči imena, telefonske brojeve i adrese elektronske pošte, koriste samo za identifikaciju prijatelja koji koriste istu uslugu, te da je korisnik o tome obaviješten.

Ponekad se dešava da se ti podaci uzimaju bez znanja korisnika i bez obavještenja o tome koliko dugo će se čuvati na serverima.

List Los Angeles Time piše da aplikacije kopiraju kompletne adresare i skladište ih na period od 18 mjeseci.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...