Informacije pohranjene na serveru
0

Twitter sakuplja podatke sa pametnih telefona

SRNA
Društvena mreža Twitter priznala je da kopira čitave adresare sa pametnih mobilnih telefona i skladišti te informacije na svojom serverima, često bez znanja korisnika.

Pristup adresaru dešava se kada korisnik klikne na opciju "pronađi prijatelje" u aplikaciji za pametne mobilne telefone, prenio je BBC.

   Dvojica američkih kongresmena pisala su kompaniji Apple sa zahtjevom da objasni zašto dozvoljava takvu praksu na svom telefonu iPhoneu, pošto je ona u suprotnosti sa pravilnikom programiranja aplikacija.

  Twitter je saopštio da će unijeti izjene u svoju politiku o privatnosti, kako bi situacija bila jasnija.

   Aplikacije za iPhone na facebooku i ostalim društvenim mrežama sakupljaju podatke iz korisničkih adresara bez traženja odobrenja za takvu akciju.

   Društvene mreže tvrde da se podaci uzeti sa pametnih mobilnh telefona, uključujuči imena, telefonske brojeve i adrese elektronske pošte, koriste samo za identifikaciju prijatelja koji koriste istu uslugu, te da je korisnik o tome obaviješten.

   Ponekad se dešava da se ti podaci uzimaju bez znanja korisnika i bez obavještenja o tome koliko dugo će se čuvati na serverima.
   List Los Angeles Time piše da aplikacije kopiraju kompletne adresare i skladište ih na period od 18 mjeseci.