Doček u rodnom gradu
1.8k

Tuzlak Sead Smailagić donio bronzu s prestižnog IT takmičenja na Floridi

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Učenik Srednje elektrotehničke škole iz Tuzle Sead Smailagić osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju koje je održano od 29. jula do 1. augusta ove godine na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj Tuzlak osvojio je treće mjesto iz oblasti Excel 2016., a uz Microsoftov certifikat pripala mu je i novčana nagrada u iznosu od 1.500 američkih dolara.

Microsoft Office Specialist predstavlja globalno takmičenje koje testira vještine učesnika iz Microsoft Office Word, Excel i PowerPoint, a pored Smailagića Bosnu i Hercegovinu su predstavljali još i Almedin Beganović te Tarik Džambić, također učenici spomenute srednje škole.

"Za ovo takmičenje sam se intenzivno pripremao zadnjih mjesec dana, a posljednju sedmicu sam ostajao budan do četiri sata ujutro. Kroz ovo takmičenje morao sam pokazati svoju snalažljivost u programu. Ja sam imao tri tabele u testu. Jedna od njih je bila izuzetno kompleksna, a podatke sam morao povlačiti iz određenog fajla. Nakon povlačenja morao sam dodavati određene formule", kazao je za Klix.ba Smailagić.

Smailagić u septembru polazi u četvrti razred srednje škole, a kako nam je rekao, bronzana medalja sa svjetskog takmičenja od velikog mu je značaja.

"Ovo je za mene bilo jedinstveno iskustvo. Prvi put sam učestvovao na svjetskom takmičenju i ponosan sam jer sam postigao ovakav rezultat. Mislim da će mi ovo iskustvo mnogo pomoći u daljem razvoju", nadovezao se Smailagić.

Da bi se plasirali ona ovo priznato IT takmičenje, učenici iz Tuzle su u pretselekcijskim krugovima takmičenja morali biti najbolji u konkurenciji od 300 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine.

Za razliku od predstavnika ostalih zemalja, učenici iz BiH nisu imali priliku pripremati se na adekvatan način.

Naime, zbog nedostatka finansijskih sredstava ovi Tuzlaci nisu u cijelosti mogli imati pristup sistemu u kojem su se nalazili probni testovi, već su vježbali uz pomoć određenih skripti.

"Bilo je veoma teško. Na svu sreću, uspjeli smo stupiti u kontakt s jednom kompanijom iz Grčke koja proizvodi softver sličan testovima na svjetskom takmičenju i njega smo uspjeli dobiti tako što smo za njih izradili promotivni video. Taj softver smo na korištenje dobili svega 50 sati i maksimalno smo ga iskoristili za dalji rad", naveo je Tarik Džambić.

Našim predstavnicima bio je upitan i odlazak na Floridu, s obzirom da njihovi roditelji nisu bili u prilici u cijelosti obezbijediti finansijska sredstva.

Zahvaljujući dobrim ljudima, kao i menadžmentu škole, ovaj trojac u pratnji mentora na kraju je krenuo put SAD-a te osvjetlao obraz naše zemlje.

"Na takmičenju je bilo odlično, a konkurencija je bila izuzetno jaka. Svemu tome je doprinijela drugarska atmosfera, uskoro nam slijedi ekskurzija i vjerujem da neće biti kao ovo iskustvo", istakao je Almedin Beganović.

Predstavnike naše zemlje večeras su ispred Srednje elektrotehničke škole dočekali njihovi roditelji, prijatelji i profesori koji nisu krili zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha Tuzlaka.

"Kako sve biva kod nas, mi nismo imali nikakva sredstva za odlazak naših učenika na takmičenje, izuzev za Beganovića kojem je kao prvoplasiranom takmičaru na državnom nivou, troškove odlaska smosio Ekonomski fakulet u Sarajevu. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su nam pomogli. Veoma je važno reći da su samo dvije nagrade s ovog takmičenja otišle u Evropu. Jedna je u Bugarskoj, a druga u BiH i onda se samo može zamisliti koliki smo uspjeh postigli", rekao je direktor Srednje elektrotehničke škole u Tuzli Selmir Dadanović.

Na prestižnom Microsoftovom takmičenju bili su predstavnici iz više od 130 zemalja, a naš srebrni Sead Smailagić, nažalost zbog leta nije mogao ostati na dodjeli priznanja.