Novi projekt
6

Toyotin najnoviji robot može oponašati ljudske pokrete

Klix.ba
Kompanija Toyota je predstavila treću generaciju humanoidnog robota T-HR3 koji sinhronizovano prati ljudske pokrete.

Čovjek nosi HTC-ov VR headset povezan s kamerama, kako bi mogao vidjeti iz perspektive robota, a tu su mu i "rukavice" koje prate ljudske pokrete.

Robot T-HR je visok 154 cm i težak 75 kg, a razvijen je kako bi se istraživale mogućnosti pomaganja ljudima u domaćinstvima, medicinskim ustanovama, na gradilištima, prilikom katastrofa pa čak i u svemiru.

Čovjek može kontrolisati cijelo robotsko tijelo korištenjem MMS sistema (Master Maneuvering System), koji čini 16 servo modula u stolici, senzori za pokret i silu u stopalima te još 29 servo modula u robotskom tijelu.

Kada se čovjek pomjera, MMS šalje signale za ukupno 29 robotskih komponenti, uključujući deset prstiju koji se sinhronizovano pomjeraju. Robot se može kretati naprijed ili lateralno, a za to je potrebno da čovjek pravi pokrete u mjestu. Robot posjeduje i kontrolu ravnoteže, tako da u slučaju sudara s drugim objektima može ostati na nogama. Sila se također može kontrolisati, a to je demonstrirano tako što je robot lagano podigao loptu poput balona.

"Tim je fokusiran da pomoću tehnologije u robotu T-HR3 razvije robote koji će koegzistirati s ljudima i koristiti im svakodnevno", izjavio je Akifumi Tamaoki, generalni menadžer Toyotinog odjela za robote.

Robot T-HR3 će biti izložen na Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju koja traje od 29. novembra do 2. decembra.