Za razvoj tehnologije
15

Toyota će izgraditi prototip "grada budućnosti"

D. B.
Kompanija Toyota će u Japanu izgraditi prototip "grada budućnosti" koji će se koristiti za razvoj i testiranje budućih tehnologija.

Grad će biti nazvan Woven City, a nalazit će se u blizini vulkana Mount Fuji. Kao izvor energije će koristiti gorive ćelije vodika, dok će u njemu za početak živjeti 2.000 stalnih stanovnika i istraživača. Kada je riječ o vozilima, koristit će se samo autonomna vozila bez emisije CO2.

Toyota će grad koristiti za testiranje tehnologije na polju autonomnije, robotike, prijevoza, "pametnih" domaćinstava i vještačke inteligencije.

Projekt je najavio šef Toyote Akio Toyoda na Consumer Electronics Showu u Las Vegasu.

"Grad je unikatna prilika za razvoj budućih tehnologija. Dobrodošli su svi oni koji su inspirisani da unaprijede način življenja te da iskoriste ovaj unikatni istraživački ekosistem i pridruže nam se u namjeri da kreiramo bolji način života i kretanja za sve nas", izjavio je Toyoda.

Woven City će posjedovati mrežu povezanih senzora koji će se međusobno povezivati s drugim senzorima putem digitalnog operativnog sistema. Za Toyotu će raditi arhitekt Bjarke Ingels.