Bez potrebe za korištenjem naočala
0

Toshiba predstavila 3D laptop Qosmio F750

Sarajevo-x.com
Toshiba Computer Systems, odjeljenje Toshiba Europe GmbH, predstavila je danas svoj prvi laptop sa 3D reprodukcijom bez potrebe za naočalama. Qosmio F750 3D predstavlja dvostruko dostignuće: to je prvi laptop sa 3D prikazom bez naočala dostupan tržištu, koji može simultano prikazivati i 2D i 3D sliku.

Qosmio F750 3D omogućava jedno potpuno novo 3D iskustvo, pošto sada korisnici mogu, naprimjer, gledati 3D sadržaj u jednom prozoru i istovremeno surfati u potrazi za dodatnim informacijama u drugom. Na ovaj način, a uz veoma kvalitetnu konverziju DVD sadržaja iz dvije u tri dimenzije, Qosmio F750 otvara nove mogućnosti za profesionalce poput arhitekata, naučnika, produkt dizajnera i liječnika. Qosmio F750, i model bez 3D reprodukcije će se naći u prodaji u Europi u dvije boje, u trećem kvartalu 2011 godine.

3D unplugged: najugodniji način za gledanje 3D-a

“Qosmio F750 3D savršeno demonstrira kako Toshiba koristi svoju izvanrednu ekspertizu u istraživanju i razvoju da inovativne tehnologije i aplikacije pretvori u stvarne proizvode” rekao je Marco Perino, generalni menadžer Digital Products Division, Toshiba Europe. “Novi model nudi vrhunsku tehnologiju koju su multimedia entuzijasti dugo čekali.”

Tehnologija praćenja lica izbjegava “slijepe tačke” u 3D modu

Korištenjem aktivne leće dvije slike se razdvajaju i šalju ka lijevom, odnosno desnom oku, što omogućava gledaocu da mijenja svoj položaj ispred displeja. Qosmio F750 3D posjeduje HD web kameru sa tehnologijom praćenja lica, koja kontinuirano prati položaj lica i koja omogućava širok ugao gledanja bez “slijepih tačaka”. Qosmio F750 3D se veoma jednostavno može spojiti sa bilo kojim 3D televizorom putem HDMI kabla, za gledanje vrhunskog 3D sadržaja sa porodicom i prijateljima.

Istovremeno prikazivanje 2D i 3D sadržaja

Aktivna leća također omogućuje istovremeno prikazivanje 2D i 3D sadržaja, iskustvo moguće samo bez naočala za 3D. Korisnici sada mogu, naprimjer, gledati 3D film, dok u pozadini čitaju više informacija u dvije dimenzije.

Poslije gledanja 3D filmova i igranja 3D igara

Sa ugrađenim harman kardon® stereo zvučnicima i Dolby® Advanced Audiom korisnici će imati jedno doista filmsko iskustvo u 2D i 3D varijanti. No 3D slika bez naočala otvara mnoge mogućnosti daleko iznad gledanja filmova i igranja igara. Zamislite inovativne online turističke servise poput trodimenzionalnih slika hotelskih soba, muzeja ili čitavih gradova. Također može podržavati profesionalce u svakodnevnom poslu , arhitekti i dizajneri mogu oživjeti svoje ideje, a naučnici mogu iskoristiti ovu tehnologiju za trodimenzionalno modeliranje. Zahvaljujući sofisticiranoj konverziji 2D u 3D, koja u realnom vremenu dodaje fotografijama treću dimenziju, hirurzi mogu unaprijediti korištenje sondi i minimizirati neophodnost operativnih zahvata.