Tehnologija
0

Toshiba povlači 41.000 kompjutera zbog pregrijavanja

Sarajevo-x.com
Japanska kompanija Toshiba je objavila da će sa tržišta povući 41.000 notebook kompjutera širom svijeta zbog pregrijavanja i rizika od uzrokovanja opekotina korisnika, objavio je CNN.

Modeli notebook-kompjutera koje Toshiba povlači su Satellite T135, Satellite T135D i Satellite ProT130.

Korisnicima je savjetovano da downloaduju posljednju verziju BIOS-a, program koji otkriva da li se notebook pregrijava. Zadatak mu je automatski prekinuti vanjsko napajanje notebooka i upozoriti korisnika da se obrati kompaniji "Toshiba" kako bi iskoristio pravo na besplatnu popravku.

Softver se može skinuti na linku http://laptops.toshiba.com/about/consumer-notices. Ukoliko korisnici nemaju pristup internetu, preporučuje se da kontaktiraju kompaniju kako bi tehničari instalirali softver.

Kompanija "Toshiba" je do sada primila 129 prijava o pregrijavanju i deformisanju plastike oko mjesta za priključenje AC-adaptera. Prijavljene su i dvije manje opekotine korisnika uzrokovane pregrijavanjem uređaja, te dva oštećenja privatne imovine.

Kompjuteri su prodavani u periodu od augusta 2009. do augusta 2010. godine. Cijena uređaja je iznosila od 470 do 630 eura.