{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokom 2017. godine pokrenuti projekti usmjereni na razvoj IT poslovnog sektora BiH

Klix.ba
12.1.2018. u 08:27
74
13
Tokom 2017. godine pokrenuti projekti usmjereni na razvoj IT poslovnog sektora BiH
74
Tokom 2017. godine pokrenuti projekti usmjereni na razvoj IT poslovnog sektora BiH
IT poslovni sektor jedna je od najperspektivnijih privrednih grana Bosne i Hercegovine. To dokazuju vrhunski poslovni rezultati domaćih IT kompanija na bosanskohercegovačkom i inostranom tržištu. Ipak, ovaj sektor se suočava i s brojnim preprekama koje otežavaju njegov rast i razvoj.
Bit Alijansa je osnovana 2014. godine kako bi se kreirala jedinstvena organizacija koja će zagovarati interese IT kompanija, a članice dolaze iz najznačajnijih kompanija u sektoru informacionih tehnologija u BiH. Bit Alijansu trenutno čini 27 kompanija koje imaju više od 1.800 zaposlenika u BiH.

"Bit Alijansa je u 2017. godini pokrenula projekte koji su usmjereni na poboljšanje uslova za razvoj IT poslovnog sektora u BiH. Jedan od ključnih izazova je nedostatak stručnih IT kadrova te razvojnih podsticaja. S druge strane, ovaj poslovni sektor predstavlja značajan ekonomski potencijal za BiH s obzirom na to da je izvozno orijentian i nudi priliku mladima da ostvare svoje profesionalne ambicije u BiH", saopćeno je iz Bit Alijanse.

Bit Alijansa je u aprilu 2017. godine, u saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, organizovala Prvu konferenciju o potencijalima razvoja softverske industrije Bosne i Hercegovine.

"Bila je to prilika da se predstavnicima vlasti, obrazovnih ustanova, međunarodnih i nevladinih organizacija te široj javnosti predstavi potencijal, ali i problemi sa kojima se domaća softverska industrija susreće. Kada je riječ o legislativi koja se odnosi na ovu privrednu djelatnost, u maju 2017. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Politiku razvoja informacionog društva 2017-2021. u kojoj je softverska industrija dobila poseban značaj u okviru IKT sektora", navodi se u saopćenju Bit Alijanse.

Također, navode da je novi Zakon o visokom obrazovanju KS omogućio pokretanje dvogodišnjih studijskih programa koji će biti fokusirani na informacione tehnologije i razvoj softvera.

"U Kantonu Sarajevo formirano je i IT razvojno vijeće putem kojeg su IT kompanije inicirale projekte kao što su formiranje fakulteta informacionih tehnologija pri Univerzitetu u Sarajevu, reformu kurikuluma IT predmeta u osnovnim i srednjim školama te stvaranje uslova za izgradnju tehnološkog parka u Sarajevu. Slična radna tijela će biti pokrenuta u Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom Kantonu te Republici Srpskoj. Bit Alijansa je tokom 2017. godine pokrenula prvo sveobuhvatno istraživanje industrije u saradnji s kompanijom PwC. Rezultati ovog istraživanja bit će korišteni kao input za buduće inicijative Bit Alijanse upućene nadležnim institucijama vlasti, obrazovnim ustanovama i drugim organizacijama", navodi se u saopćenju.

Ističu da je potrebna saradnja privrede i akademskih institucija kako bi studenti imali priliku na fakultetima steći što više potrebnog znanja za rad u IT sektoru, saradnja privrede i akademskih institucija.

"Iz tog razloga, Bit Alijansa je tokom godine ostvarila saradnju s fakultetima iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Zenice. Kao rezultat ove saradnje, očekuje se unapređenje kurikuluma, pokretanje novih studijskih programa te unapređenje tehničkih i ljudskih kapaciteta kako bi bili stvoreni uslovi za upis većeg broja studenata na fakultetima koji nude studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija. S ciljem popularizacije IT zanimanja među mladima, u okviru projekta CoderDojo, 260 učenika osnovnih i srednjih škola imalo je priliku besplatno učiti osnove kodiranja u programskim jezicima Python i C#, te kreirati web stranice. CoderDojo škole organizovane su na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zenice, a tokom 2018. godine projekat će se proširiti i na druge gradove u BiH", stoji u saopćenju.

Dodaju da ostvarenje zajedničke vizije nije aktivnost na kojoj će raditi jedna organizacija, kompanija ili državna institucija.

"Zbog toga je tokom prethodne godine Bit Alijansa radila na kreiranju mreže partnera – vladinih i nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i medijskih kuća te kroz takvu saradnju se stvaraju uslovi za pokretanje značajnih projekata koji će rezultirati kontinuiranim rastom IT poslovnog sektora i privrede BiH kao cjeline. Upravo uz saradnju s partnerskom međunarodnom organizacijom MarketMakers, Bit Alijansa trenutno radi na razvoju web portala za karijerno savjetovanje u oblasti IT-a. S obzirom na sve veći interes za edukaciju i zapošljavanje u IT poslovnom sektoru, cilj ovog projekta je kreiranje jedinstvenog mjesta gdje sve zainteresovane osobe mogu pronaći informacije kako i gdje mogu steći vještine potrebne za zaposlenje u IT sektoru te druge korisne informacije za njihovu buduću IT karijeru", navodi se u saopćenju.

Ističu da je trenutno na evidenciji službe za zapošljavanje u BiH postoji veliki broj nezaposlenih s univerzitetskim diplomama.

"Jedan od načina aktiviranja ove potencijalne radne snage je pokretanje intenzivnih edukacijskih programa na kojim bi te osobe stekle dovoljno znanja i vještina za zapošljavanje u IT poslovnom sektoru. Bit Alijansa je tokom 2017. godine inicirala realizaciju ovih projekata prema nadležnim institucijama te je jedan takav program pokrenut u sarajevskoj Općini Centar koji će pohađati 34 nezaposlene osobe. Snaga Bit Alijanse su njene članice i velika mreža partnera. Bez njihovog nesebičnog angažmana i ustupanja vlastitih ljudskih i finansijskih resursa ništa od ovoga ne bilo moguće. Bit Alijansa je tokom prethodne godine postala bogatija za 17 novih članica, a prošlogodišnji rezultati bit će dodatna motivacija za nove projekte i inicijative posvećene razvoju IT poslovnog sektora, kao i društva u cjelini", zaključeno je u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: