Tehnologija
1

Tipka za uzbunu vam može pomoći ako ste u opasnosti

Klix.ba
Korisnici smartphonea sada mogu koristiti tipku za uzbunu kako bi alarmirali svoje prijatelje i porodicu u slučaju da se nalaze u opasnosti.

PanicMe je aplikacija koja prepoznaje i različite vrste opasnosti, a putem nje možete kontaktirati 30 korisnika koji će vam pomoći ako se nađete u nevolji. Aplikacija koristi i GPRS tako da vaši prijatelji mogu vidjeti gdje ste i doći da vam pomognu ili pozvati policiju.

U opcijama ima crveno svjetlo koje označava izuzetno ozbiljnu opasnost i to da vam je pomoć hitno potrebna, dok zelena znači da nisko rizični problem poput onog da ste se izgubili ili ste tužni.

Signal uzbune ide do korisnika ali može mu pristupiti i policija. Kontakt osobe dobijaju poruke koje stižu u intervalima sve dok osoba koja je slala ne isključi aplikaciju, što je znak da je situacija pod kontrolom.

Aplikaciju je izumio DataMe u saradnji s policijom.

"Ova aplikacija ne samo da će pomoći onima koji se nađu u nevolji već će dati mir osobama koje brinu za njih", rekao je David Lindley bivši zamjenik načelnika policije i konsultant na projektu.

Korisnici smartphonea mogu besplatno skinuti ograničene opcije PanicMe aplikacije, dok kompletnu verziju mogu dobiti za 17,90 eura.

Vezani članci