Tehnologija
141

Tap the Ball: Još jedna zarazna bh. igrica za Android dostupna za download

Piše: I. P.
Zaljubljenici u igrice na svoje Android uređaje od nedavno mogu downloadovati "Tap the Ball", simpatičnu zabavu koju je programirao bh. developer Inas Suljić.
Nakon nekoliko informativnih aplikacija mladi bh. programer kreirao je svoju prvu igricu za Android telefone i uređaje. Mladi Visočanin osmislio je i uspješno programirao igricu "Tap the Ball" u kojoj za cilj imate što više puta dodirnuti lopticu prije nego vam istekne vrijeme.

On je zaposlen kao web developer i developer ERP sistema. Razvoj Android, iOS i Windows Mobile aplikacija njegov je hobi, čiji je rezultat i "Tap the Ball".

"Ako se uzme u obzir vrijeme potrošeno na učenje, stvaranje ideje, pa na kraju i kreiranje ove igre - mogu samo reći da je zaista mnogo vremena uloženo. Posljednja faza, razvoj igre, trajala je nešto više od sedam dana, s obzirom da nisam sve slobodno vrijeme uložio samo u ovaj projekat", rekao je Suljić za Klix.ba.

Bh. programer ipak drži skromno stajalište o svojoj igrici.

Inas Suljić
Inas Suljić
"Ne mislim da se može mjeriti sa svjetski popularnim i uspješnim igrama poput Angry Birds, Candy Crush Saga i sličnim, ali vjerujem da je igra dovoljno zanimljiva i zarazna, te da neće ostati neprimijećena na Play Storeu", objasnio je Suljić dodavši kako je u putu stvaranja igrice dosta toga naučio te da je stekao iskustvo koje će rezultirati interesantnim projektima.

Kreiranje igrica za mnoge programere predstavlja temelj za zaradu, a Inas kaže kako se još uvijek ne može govoriti o novcu.

"Da budem iskren, igra je počela kao eksperiment. Zanimalo me je koliko mogu postići sa znanjem koje sam do sada stekao. Kada čovjek nešto stvori, doživi poseban trenutak sreće, tako da u startu nisam uopšte razmišljao o novcu. Kada bih dostigao desetine hiljada korisnika, onda bismo već razgovarali o ciframa", rekao je Suljić.

Kada su u pitanju zaljubljenici u Android igrice koji nemaju potrebno znanje kako bi se eventualno okušali u kreiranju istih, Suljić je siguran da mnogi mogu dostići njegov nivo kroz redovno i istrajno zalaganje i učenje.

Igrica je do sada privukla oko 500 korisnika i igrača.

"Sve je počelo među prijateljima i kolegama s posla, a onda je sa nekih 30-ak korisnika, igra eksplodirala, te se počelo pričati o većim brojevima. Veoma je lijep osjećaj vidjeti trocifren broj korisnika od kojih većina redovno igra igru, nisu je samo testirali. Nadam se da ćemo ubuduće pričati i o hiljadama korisnika", optimistično je zaključio Suljić.

Prema njegovim riječima, Android sfera u Bosni i Hercegovini je za sada sporadična i bez centralizovane inicijative, a programeri pojedinci prave i rade shodno svojim interesima. U posljednje vrijeme pokrenuto je nekoliko inicijativa i edukacija u tom smjeru.

Aplikaciju "Tap the Ball" svi korisnici Android telefona i uređaja mogu preuzeti ovdje.