Svemirski turizam
4

Svemirski avion Virgin Galactica uspješno obavio testni let

D. B.
Kompanija Virgin Galactic je proteklog vikenda obavila prvi testni let svog svemirskog aviona nakon više od godinu dana.

Radi se o avionu VSS Unity koji je s posadom poletio iz New Mexica i to je prvi svemirski let obavljen iz ove države.

Virginov VMS Eve avion nosač je poletio iz svemirske luke America u New Mexixu u subotu te je sa sobom u visine podigao VSS Unity. Desetak minuta prije odvajanja, Unity je počeko koristiti svoju bateriju te su provedene provjere kontrole leta i električnih sistema. Kada je Eve pustio Unity, ploti svemirskog aviona C.J. Sturckow i Dave Mackay su aktivirali raketni motor koji su ugasili nekoliko minuta kasnije. Unity je dostigao brzinu od 3 Maha te visinu od 89,2 kilometra, potom se polako okrenuo, a onda se vratio u atmosferu Zemlje i sletio u istu svemirsku luku.

Let je iskorišten i za istraživački program Flight Opportunities američke svemirske organizacije NASA, a predstavlja novi korak prema cilju Virgin Galactica koji želi pokrenuti program svemirskog turizma.

Virgin Galactic je primio oko 600 rezervacija za buduće svemirske letove, a karta košta 250.000 dolara. Unity u svemir može ponijeti do šest putnika i dva pilota.