{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve televizijske vijesti od 2009. godine na jednom mjestu

18.9.2012. u 19:58
8
3
Sve televizijske vijesti od 2009. godine na jednom mjestu
8
Sve televizijske vijesti od 2009. godine na jednom mjestu
Inspirisan bibliotekom u Aleksandriji, Brewster Kahle, američki kompjuterski inžinjer, je imao viziju o internet arhivu u kojem će biti prikupljene i pohranjene razne vrste informacija. Kahle je prvo osnovao arhiv, a sada njim i rukovodi.
"Želimo sakupiti sve knjige, svu muziku i sve filmove koje je ljudsko društvo ikada napravilo", rekao je Kahle.

Arhiv sada sadrži i online kolekciju svih televizijskih vijesti objavljenih u posljednje tri godine na 20 televizijskih kanala. U kolekciji se nalazi 350.000 različitih programa koji se bave objavljivanjem vijesti. Vijesti se u arhiv ubacuju tek 24 sata nakon objave na matičnim televizijskim stanicama i internet portalima.

Arhiv, koji je već digitalizirao milione knjiga, nije namijenjen samo naučnicima i istraživačima, nego svim ljudima na svijetu. Internet stranicu dnevno posjeti oko dva miliona ljudi.

Neke od televizijskih kuća uključenih u arhiv su CNN, Fox, NBC i PBS.

Cjelokupni sadržaj arhiva je dostupan svima besplatno. Kahle procjenjuje da se u njemu trenutno nalazi oko 9.000 terabajta informacija.

"Kolika god da je kolekcija sada, ovo je samo početak. Imamo u planu da se vraćamo u prošlost godinu za godinom i ubacujemo snimke vijesti sve do samih početaka televizije", rekao je Kahle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: