Zalaganje za zakon protiv piraterije
0

Svaki četvrti korisnik interneta preuzima muziku ilegalno

Sarajevo-x.com
Novi izvještaj o internet korisnicima pokazuje da jedna četvrtina njih, odnosno 28 posto, svaki mjesec pristupa muzičkim sadržajima kroz ilegalne sajtove.

Uprkos dostupnosti legalnih online platformi, kao što je Spotify, piraterija je i dalje u porastu, jer svaki četvrti čovjek pristupa ilegalnim stranicama i preuzima muziku. Rezultate je objavio IFPI i upozorio da ovakvi rezultati umanjuju šanse za poslovna ulaganja u muzičku industriju.

Izvještaj o pirateriji pominje i primjer uspješnog zakona protiv piraterije koji je usvojen u Francuskoj pod popularnim imenom Hadopi, prema kojem se korisniku, koji tri puta uzastopno ilegalno preuzme neki materijal, zabranjuje pristup stranici. Uvođenjem ovog zakona poboljšana je prodaja muzike u toj zemlji, a sličan zakon očekuje se u velikoj Britaniji.

Međutim, uprkos pirateriji ukupan prihod od digitalne prodaje muzike prošle godine dostigao je nevjerovatnih pet milijardi. Velike muzičke kompanije zahtijevaju od vlada da zaštite proizvode. Prema izvještaju, najprodavanija pjesma bila je Just the Way You Are Brune Marsa.