Nakon 20 godina
18

Supersonični automobil danas će biti prvi put testiran uoči pokušaja obaranja svjetskog rekorda

Klix.ba
Supersonični automobil koji je kombinacija tehnologije borbenog aviona, F1 vozila i svemirske letjelice danas će izvesti prvi javni test prije nego što pokuša oboriti svjetski rekord u brzini.

Bloodhound je gradio tim inžinjera iz Bristola tokom devet godina. Nakon nekoliko sedmica pokusa, danas će automobil biti testiran na pisti aerodroma Newquay u Cornwallu.

Testirane su kočnice, volan, suspenzije i sistem podataka, kao i efikasnost ulaženja traka u motor EJ200 borbenog aviona Eurofighter Typhoon.

Andy Green je 1997. godine oborio rekord
Andy Green je 1997. godine oborio rekord

Posljednji rekord u brzini postavljen je prije 20 godina, a mnogi članovi tadašnjeg tima bit će prisutni i danas. Među njima je komandant puka Andy Green koji je vozio supersonični automobil Thurst u pustinji Arizona koji je prvi oborio rekord brzine.

"Svaki test koji ćemo raditi bit će povećanje brzine i posmatrat ćemo kako se to odražava na točkove. Ako budu previše nisko ili visoko prekidamo test. Sve vrijeme ćemo posmatrati podatke s instrumenata", rekao je Green.

Inžinjeri su ga pravili osam godina
Inžinjeri su ga pravili osam godina

Bloodhound koristi motor borbenog aviona Typhoon kako bi dostigao brzinu od 560 kilometara na sat prije nego "mišićni motor" Jaguar V8 šalje gorivo poput rakete koja ubrzava automobil na 1.600 kilometara na sat. Ovaj supersonični automobil ima osam puta veću snagu od F1 bolida.