Nagrade Bafta za video igre
0

Super Mario Galaxy i Call of Duty 4 najbolje igre

Sarajevo-x.com
Na sinoćnjoj dodjeli nagrada Bafta za najbolje video igre u protekloj godini apsolutnim pobjednicima proglašene su igre Super Mario Galaxy i Call of Duty 4, piše BBC.

Video igra Super Mario Galaxy koja je proglašena igrom godine na dodjeli prestižnih nagrada Bafta izazvala je najviše iznenađenja jer se očekivalo da će najprodavanija video igra Grand Theft Auto IV ponijeti glavnu nagradu.

No, GTA IV nije osvojila niti jednu nagradu mada je bila nominirana u sedam kategorija.

Video igra Call of Duty 4 je osvojila tri nagrade Bafta, za najbolju priču, karaktere, te nagradu za najbolju igru po izboru korisnika.

Filmski reditelj Steven Spielberg dobio je nagradu za svoj rad na igri Boom Blox za Nintendo Wii, dok je igra Civilisation Revolution dobila nagradu za najbolju strategiju.

Video igra Spore dobila je nagradu za najveće tehničko dostignuće, a Little Big Planet za najbolje umjetničko dostignuće.

Nagrade za najoriginalniju igru i najbolji zvuk dobila je video igra Dead Space koja je jedina pored igre Call of Duty ponijela više od jedne nagrade.

Baftu za najbolju novu igru dobila je igra Boro Toro, dok je Fable II dobio nagradu za najbolju akciju i avanturu.

Nagrade Bafta za najbolje video igre se dodjeljuju od 1998., a od 2004. godine održavaju se kao posebna svečanost, dok su prije bile u sklopu glavne dodjele nagrada. Dodjela nagrada nekim igrama koje nisu još izašle na tržište 2007. godine je izazvala velike kontroverze i osude javnosti., dodaje BBC.