Haker Jack Barnaby
0

"Strašno je koliko su svi bankomati ranjivi"

Sarajevo-x.com
Jack Barnaby (Foto: AP)
Jack Barnaby (Foto: AP)
Kriminalci dobro znaju da bankomati nisu zaštićeni od provala. Pronašli su način da podignu novac s bankomata tako što "otmu" računar koji upravlja sistemom same mašine, javlja Associated Press.

Da bi došli do vašeg novca, hakeri i kriminalci koristit će sve dostupne tehnike, od najjednostavnijih do najsofisticiranijih.

Instaliraju lažne čitače kartica da bi ukrali kartične brojeve, skrivaju male kamere pored bankomata koje bilježe vaše PIN-kodove, prekrivaju slot u koji stavljate karticu da bi digitalno presreli novac, a ne libe se ukrasti i čitav bankomat u nadi da će ga kasnije uspjeti otvoriti.

Kompjuterski haker Jack Barnaby proveo je dvije godine pokušavajući smisliti razne načine da provali u bankomate koje je kupio na internetu.

Njegov cilj je bio da preuzme kontrolu nad bankomatom tako što će iskoristiti slabosti komjuterskog sistema koji upravlja mašinom.

Rezultate svog istraživanja prikazao je na konferenciji Black Hat, godišnjem okupljanju čiji je cilj prikazati najnovije slabosti u kompjuterskim sistemima.

Jack je izjavio da na početku nije bio siguran da će uspjeti provaliti u bankomate.

"Pronašao sam mane u svakom bankomatu koji sam pregledao. To je zaista zastrašujuće", rekao je.

Proizvođači bankomata koje je proučavao Jack rade na popravljanju svih slabosti sistema, ali zbog velikog korištenja programa za daljinsko upravljane, bankomati i dalje ostaju ranjivi za hakerske napade.