Financial Times odlučio
0

Steve Jobs je osoba godine

Sarajevo-x.com
Nakon što je magazin Times proglasio Marka Zuckerberga ličnošću godine, ugledni Financial Times odlučio je da je više zasluga u 2010. godini imao Steve Jobs, prvi čovjek Applea.

Ponuđenim argumentima Financial Timesa teško se suprotstaviti. Apple je imao fenomenalnu godinu iza tebe. U trenucima kada se američka ekonomija borila sa recesijom, Apple je ostvarivao rekordne kvartale.

Pod palicom neprikosnovenog lidera Steve Jobsa Apple je uspio napraviti još jedan revolucionarni proizvod, iPad. Uspješnu godinu zaključio je izlazak iPhonea 4, koji se nakon problema sa antenom pokazao jednim od najboljih proizvoda u Appleovoj historiji.

Financial Times dotakao se i drugih kandidata za titulu ličnosti godine. Kada se Steve Jobs prvi put pojavio na naslovnicama bio je mlađi od Zuckerberga danas. Tri decenije nakon toga on je osigurao svoje mjesto među najbolje rangiranim tehnologijskim gigantima koji su uradilo toliko toga na oblikovanju današnjeg svijeta.

FT smatra da je Bill Gates bogatiji i bez sumnje sa većim utjecajem zbog monopola u svijetu PC softwarea. Za razliku od njega Jobs je napustio Microsoft kako bi se život i bogatstvo mogao posvetiti dobrom radu. Danas je Jobs taj koji se nalazi u centru pažnje.