Zbog bolesti napušta posao
0

VIDEO / Steve Jobs: Došao je dan da odem iz Applea

Sarajevo-x.com
Steve Jobs (Foto: Sky News)
Steve Jobs (Foto: Sky News)
Steve Jobs, suosnivač i izvršni direktor kompanije Apple, ponudio je ostavku, te na čelo kompanije imenovao svog nasljednika.

Iz zdravstvenih razloga Jobs je u januaru ove godine otišao na bolovanje. Vratio se u martu kako bi promovisao iPad 2. No, u posljednje vrijeme, prema navodima američkih medija, Jobs je jako lošeg zdravstvenog stanja, stoga je i donio odluku da se povuče iz jedne od najvrednijih kompanija svijeta.

"Oduvijek sam govorio da kada dođe dan da ne mogu više obavljati svoje dužnosti glavnog izvršnog direktora u Appleu o tome ću prvi obavijestiti javnost. Nažalost, taj dan je došao", napisao je Jobs u saopćenju za medije.

Istakao je da vjeruje da "najasjajniji i najinovativniji dani" za Apple tek dolaze.

Ipak, Jobs ne odlazi u potpunosti iz kompanije. Bit će čelni čovjek Nadzornog odbora.

Za svog nasljednika imenovao je Tima Cooka, operativnog direktora Applea. Cook je mijenjao Jobsa dok je bio na bolovanju, a kompaniju je umjesto njega vodio i dok se Jobs borio protiv raka gušterače koji mu je dijagnosticiran 2004. godine.

Podsjetimo, Steve Jobs je transplantaciju jetre obavio 2009. godine. Mediji nagađaju da mu se bolest vratila, ali zvaničnih informacija o tome nema.

Jobs je svojim načinom vodstva i vizijom spasio Apple i doveo na poziciju najinovativnije i najvrednije tehnološke kompanije. Doprinio je brojnim uspjesima Applea, inspirisao je brojne uposlenike kompanije i poticao njihovu kreativnost. U novoj ulozi, kao predsjednik Uprave, on će i dalje služiti Appleu i doprinositi uspjesima kompanije svojom kreativnošću i nadahnućima", kazao je Art Levinson u ime odbora Applea.