Snimanje terena
215

Specijalizirana Google Street View vozila stigla na ulice Sarajeva

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Specijalizirana Google Street View vozila stigla su u Sarajevo i danas su već bili na zadatku. Fotoreporter portala Klix.ba "ulovio" je njihovo kretanja na nekoliko lokacija.

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja sarađuje s Googleom na zapošljavanju vozača.

Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Kipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Google koristi vlastite kamere generacije 4 i tako bi se trebalo popuniti jedno od rijetkih područja kojima nedostaje pokrivenost.

Budući da je Google dodao većinu Njemačke na Street View, preostala područja sa slabom pokrivenošću u Evropi sada su Balkan i na liniji od Bjelorusije do Azerbajdžana.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a također i Albanija, sve imaju djelimičnu pokrivenost kamerama treće generacije. Sve te zemlje pokrivene su prije 8-10 godina i hitno im je potrebno ažuriranje.

Google Street View je tehnologija predstavljena u Google kartama i Google Earthu koja pruža interaktivne panorame s položaja duž mnogih ulica u svijetu.