Poletjet će 17. novembra
57

SpaceX dobio dozvolu za drugi pokušaj lansiranja rakete Starship

D. B.
Kompanija SpaceX je dobila dozvolu Federalne administracije za avijaciju (FAA) za drugi pokušaj lansiranja rakete Starship Super Heavy nakon što je ustanovljeno da su ispunjeni svi sigurnosni, ekološki i finansijski zahtjevi.

SpaceX je odmah nakon dobijanja dozvole saopćio da će drugo lansiranje Starshipa biti obavljeno u petak 17. novembra i to u prozoru koji će trajati dva sata.

Starship je ranije bio prizemljen zbog istrage koja je uslijedila nakon prvog pokušaja orbitalnog lansiranja u aprilu ove godine. Raketa je eksplodirala u letu četiri minute nakon lansiranja. SpaceX je u septembru saopćio da je curenje pogonskog goriva iz Suepr Heavy boostera uzrok problema.

FAA je izdvojio 63 tačke koje je SpaceX morao ispuniti kako bi Starship dobio novu dozvolu za lansiranje.

Šteta koja je nastala u okolini lansirne rampe naišla je na kritike aktivista i lokalnog stanovništva koje živi blizu postrojenja Starbase u Boca Chici u Teksasu. Krhotine nastale tokom eksplozije pogodile su najmanje jedno vozilo. Za dobijanje nove dozvole kompanija je morala pokriti sve "sigurnosne, ekološke i druge primjenjive regulatorne zahtjeve".

SpaceX će tokom novog lansiranja koristiti novi sistem za fazu odvajanja, kao i novi elektronski Thrust Vector Control (TVC) sistem za Raptor motore. Osim ojačanja temelja lansirne rampe i čeličnog deflektora plamena hlađenog vodom, SpaceX je napravio brojne promjene.

Direktor SpaceX-a, Elon Musk, u septembru je objavio snimak potpuno sastavljenog Starshipa navodeći da će biti spreman za lansiranje čim stigne dozvola FAA-ja.

Ako sve bude išlo prema planu, Starship će letjeti 90 minuta nakon lansiranja, a potom će uslijediti vertikalno spuštanje u Pacifik.