Dogovorena saradnja
31

SpaceX će sljedeće godine lansirati prvi južnokorejski špijunski satelit

D. B.
Južna Koreja se priprema za slanje u svemir svog prvog špijunskog satelita, a u tome će joj pomoći kompanija SpaceX.

Kako rast prijetnja od globalnog konflikta, tako "globalni igrači" grade i održavaju modernu obavještajnu infrastrukturu koja može neovisno funkcionisati. Zbog toga je će Južna Koreja lansirati svoj prvi špijunski satelit domaće proizvodnje, a to će se dogoditi 2023. godine pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9. Preciznije, lansiranje je planirano za kraj naredne godine, a u južnokorejskom planu je da u orbitu pošalje pet satelita do 2025. godine.

Čini se da američki saveznici u Aziji vrše pripreme da preuzmu više odgovornosti u zajedničkoj odbrani regije.

Ugovor za lansiranje satelita potpisan je između SpaceX-a i južnokorejskog državnog istraživačkog instituta. Špijunski satelit će krajem naredne godine biti lansiran iz SAD-a.

Južna Koreja slijedi svoj projekt iz 2017. hodine pod nazivom "425 project", koji je vrijedan 970 miliona dolara i čiji je zadatak da se poboljšaju mogućnosti izviđanja te minimizira ovisnost Južne Koreje o saveznicima poput SAD-a. Kako bi se to postiglo, Južna Koreja mora lansirati i vojne satelite, a jedan je već lansiran u julu 2020. godine pomoću rakete Falcon 9. Riječ je o satelitu pod nazivom ANASIS-II.

Južna Koreja bi unapređenjem svojih mogućnosti ovog tipa mogla predvoditi savezničke zapadne sile u mogućem konfliktu u regiji.

Kada sateliti budu operativni, južnokorejski odbrambeni sistem će moći pratiti vojne aktivnosti u Sjevernoj Koreji, a namjera Južne Koreje je i da poveća svoje mogućnosti u svemiru. U martu je testirana raketa na čvrsto gorivo, a namijenjena je slanju malih satelita u nisku Zemljinu orbitu u svrhu operacija nadzora.

Riječ je o raketi KSLV-II Nuri lansiranoj s namjerom da odnese testni satelit u svemir, no ona nije stigla do stratosfere nakon lansiranja iz Svemirskog centra Naro. Problem je bio u tome što su se raketni motori ugasili 40 do 50 sekundi ranije, tako da testni satelit u finalnoj fazi nije dostigao dovoljnu brzinu za orbitu. Ipak, južnokorejski čelnici su obećali nastavak ulaganja napora u svemirske mogućnosti.