Problem svemirskog otpada
5

Kineski astronauti obavili rekordnu svemirsku šetnju kako bi zaštitili stanicu Tiangong

D. B.
Kineski astronauti su proveli rekordnih 8,5 seti u svemirskoj šetnji izvan svemirske stanice Tiangong.

Zvanični podaci govore da je riječ o najdužoj svemirskoj šetnji u historiji Kine. Astronauti Ye Guangfu i Li Guangsu, članovi posade misije Shenzhou 18, izašli su iz stanice Tiangong, koja orbitira oko Zemlje na visini između 340 i 450 kilometara, s veoma važnim zadatkom. Oni su postavili štitove na jedan od modula orbitalne stanice, koji će ga zaštititi od svemirskog otpada.

Kineska svemirska agencija CMSA je saopćila da su astronauti obavili i detaljne provjere vanjske opreme, kao i objekata smještenih izvan stanice.

Svemirski otpad je značajna briga za stanicu Tiangong, koja je nedavno pretrpjela djelomični gubitak energije kada su krhotine oštetile njene solarne panele.

"Astronauti su morali obaviti mnogo posla, uključujući fotografisanje različite opreme koju su provjeravali. Zbog toga je šetnja trajala tako dugo. Sve je prošlo bez problema, a astronauti su posao obavili precizno i uspješno", izjavio je Zhang Wanxin iz Kineskog centra za istraživanja i obuku astronauta.

Astronauti su šetnju obavili u drugoj generaciji Feitian svemirskih odijela. Za Lija je ovo bila prva, a za Yea druga svemirska šetnja. Kineski astronauti su dosad obavili 16 svemirskih šetnji, a prvu od njih 27. septembra 2008. godine. Rekord drži misija Shenzhou 15, tokom koje su obavljene četiri svemirske šetnje.

Kina nije dio projekta Međunarodne svemirske stanice, tako da je razvila vlastitu stanicu Tiangong, koja se sastoji od tri modula, a to su Tianhe, Wentian i Mengtian. U stanici obično borave tri astronauta u misijama koje traju po šest mjeseci, no mjesta ima za šest astronauta, što je važno za vrijeme promjene posada.

Također, Kina već ima planove širenja stanice Tiangong s više modula u narednim godinama.