Dostava do 80 tona
42

SpaceX će kreirati raketu koja za sat vremena može isporučiti oružje bilo gdje u svijetu

Dž. L.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk i Vojska Sjedinjenih Američkih Država planiraju izgraditi raketu dosega od 12.00 kilometara na sat koja će moći dostavljati 80 tona oružja gotovo bilo gdje u svijetu u roku od sat vremena.

Prema ugovoru između Muskove kompanije SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete će započeti u 2021. godini, izvijestio je američki general Stephen Lyons.

Putovanje od Floride do Afganistana od više od 12.300 kilometara s ovom raketom će trajati tek sat vremena, prenosi Business Insider. Poređenja radi, američki C-17 Globemaster, vojno-transportni avion koji košta 218 miliona dolara s maksimalnom brzinom od 950 kilometara na sat, završio bi ovo putovanje za otpirlike 15 sati.

"Zamislite premještanje tereta ekvivaletnog avionu C-17 bilo gdje u svijetu za manje od sat vremena. Mogu vam reći da SpaceX vrlo brzo napreduje u ovom području. Zaista sam uzbuđen zbog našeg tima koji radi sa SpaceX-om", kazao je Lyons.

Još jedna zrakoplovna kompanija, Exploration Architecture Corporation (XArc), također će biti dio istraživačkog programa razvoja nove američke rakete.

SpaceX, koji je 2002. godine osnovao Elon Musk, već je razvio raketu Falcon 9 za višekratnu upotrebu, a koja može prevoziti teret od 22 tone.

Novi Muskov plan dolazi nekoliko dana nakon što je SpaceX potpisao ugovor s Pentagonom o izgradnji satelita za praćenje projektila, vrijedan 149 miliona dolara. Čini se kako svemirska kompanija sve više pojačava svoje vojne ugovore s Vladom SAD-a.