Tehnologija
0

Solarna bespilotna letjelica će u letu provesti više od pet godina

Sarajevo-x.com
Kompanija "Boeing" razvija bespilotnu letjelicu na solarni pogon koja će biti u mogućnosti da leti više od pet godina bez slijetanja.

Letjelica "SolarEagle" je dizajnirana da leti u gornjim slojevima atmosfere u periodu od nekoliko godina i da konstantno nadzire i šalje obavještajne informacije na zemlju.

Agencija Ministarstva odbrane SAD-a "Darpa" je potpisala ugovor sa kompanijom "Boeing" vrijedan 89 miliona dolara da razvije letjelicu "SolarEagle" koja će na svoj let krenuti 2014. godine.

Tokom testiranja "SolarEagle" će ostati u zraku trideset dana. Energija koju sakupi tokom dana će biti pohranjena u ćelijama koje će tokom noći obezbjeđivati pogon za letjelicu.

"SolarEagle" će imati izuzetno efikasne električne motore i propelere. Krila široka čak 122 metra obezbjeđuju više solarne energije i doprinose aerodinamici.

"Bespilotna letjelica je unikatna i u stratosferi može ostati više od pet godina. To je težak zadatak, ali Boeing posjeduje pouzdanu solarnu tehnologiju koja će ispuniti očekivanja, a letjelica će izvršavati svoj zadatak koji se ogleda u stalnoj komunikaciji, slanju obavještajnih informacija, nadzoru i izviđanju sa visine od 18,2 km", rekao je Pat O`Neil, menadžer "Boeingovog" programa "Phantom Works" u kojem se razvija ova letjelica.

Program "Phantom Works" također razvija i letjelicu "Phantom Eye" koja u zraku može ostati i do četiri dana. Prvi let je planiran u 2011. godini.

Britanci su u julu ove godine dizajnirali bespilotnu letjelicu na solarni pogon koja je postavila rekord u dužini leta. Radi se o letjelici "Zephyr" koju je dizajnirala kompanija "QinetQ". Ova letjelica je uspješno obavila dvosedmični let iznad zone američke vojske u Arizoni, piše "Daily Mail".