Ekskluzivno pravo na "nebo"
0

Sky želi da Skype promijeni ime

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanija "BSkyB" Ruperta Murdocha, koja je inače vlasnik televizijske mreže "Sky" u Velikoj Britaniji, pokrenula je neobičan sudski spor protiv programa "Skype", jednog od najpopularnijih softvera za telefoniranje putem interneta.

"BSkyB" tvrdi da kompanija, čiji je vlasnik ima ekskluzivno pravo na upotrebu riječi "sky" (nebo) u medijskoj sferi, te da je nazivom programa "Skype" narušeno autorsko pravo.

 Kompanija pojašnjava da je autorsko pravo narušeno tako što je za naziv programa iskorištena riječ "sky" kojoj je dodato slovo p. 

Kompanija koja je vlasnik "Skypea" objavila je ovu informaciju zajedno sa planovima da na tržište pusti prvu emisiju dionica na berzu, kako bi prikupila svjež kapital za dalji razvoj.

Švicarska, Turska i Brazil do sada su odoborili upotrebu naziva "skype", ali je EU odlučila u korist Murdocha. Kompanija "Skype" najavila je podnošenje  žalbe  Sudu u Strasbourgu na ovu odluku.

Pošto i "Skype" i "Sky" djeluju u polju telekomunikacija, imena koja bi mogla zbuniti potrošače i krajnje korisnike mogla bi se pokazati kao "kamen spoticanja" na mnogim tržištima.

Prema saopštenju "Skypea", sukob kompanija traje već pet godina, ali je do sada držan podalje od očiju javnosti i "BSkyB" još nije pokrenuo zvaničan sudski proces.
 
Međutim, sprovedeno je istraživanje javnosti, prema kojem su, navodno mnogi krajnji korisnici zbunjeni, misleći da je "Skype" jedan od proizvoda "Skya," odnosno kompanije "BSkyB."

Softver "Skype" za komunikaciju putem interneta ima više od 550 miliona korisnika širom svijeta.