Izvještaj McAfeeja
10

Sjevernokorejski hakeri napadaju američke kompanije i ključnu infrastrukturu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vjeruje se kako grupa sjevernokorejskih hakera aktivno cilja američke kompanije i "kritičnu infrastrukturu", navodi se u ovosedmičnom izvještaju kompanije McAfee za cyber sigurnost.

Iz McAfeea kažu kako su otkrili da su sjevernokorejski hakeri pokušali da se infiltriraju u skoro 80 biznisa u ključnim sektorima kao što su finansije, telekomunikacije, energetika i odbrana širom svijeta. Navodno su i same vlade bile ciljane.

Hakovanje je, tvrde iz McAfeeja, nastavljeno i tokom samita američkog predsjednika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Najveći broj nedavnih napada prvenstveno je usmjeren na Njemačku, Tursku i Veliku Britaniju, kao i na Sjedinjene Američke Države, piše CNN.

Vjeruje se da Pjongjang upravlja nekim od najsofisticiranijih hakerskih ćelija na svijetu, iako je vlada Sjeverne Koreje dugo demantirala bilo kakve nepravilnosti.

Kompanija McAffee izjavila je kako je operacija hakiranja dijelila "brojne tehničke veze" s grupom Lazarus, za koju se vjeruje da stoji iza pljački banaka širom svijeta.

"McAfee vjeruje da takvi digitalni forenzički dokazi moraju biti dopunjeni tradicionalnim dokazima iz agencija za provedbu zakona i vladinih agencija kako bi se takve tvrdnje iznijele. To znači da je McAfee obavezan prijaviti tehničke sličnosti između napada i kompanija kako bi svojim klijentima pružio potrebno znanje koje mogu koristiti kako bi se zaštitili od trenutnih i budućih napada", rekao je za CNN Raj Samani, glavni naučnik McAfeeja.

Sjevernokorejci su brzo postali glavna cyber prijetnja, piše CNN. Međutim, za razliku od drugih zemalja, koje se više fokusiraju na obavještajne operacije, Sjevernokorejci svoju energiju usmjeravaju na gotovinu, izjavio je John Demers, pomoćnik državnog tužitelja za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravde Sjeverne Koreje.

Američki zvaničnici saopćili su prošle sedmice da Washington vjeruje da je sjevernokorejska vlada pojačala cyber napade usmjerene ka finansijskim institucijama u očajničkom pokušaju da stekne gotovinu, jer su međunarodne sankcije protiv Pjongjana stisnule ekonomiju u ovoj zemlji.