Tehnologija
2

Sjeverna Koreja proizvodi vlastite pametne telefone

Klix.ba
Sjeverna Koreja objavila je kako proizvodi vlastite smartphone, za što su dobili odobrenje svog vođe Kima Jong-una.

Novinska agencija ove komunističke zemlje KCNA pokazala je Kimu fabrike i telefon za koji tvrde da je proizveden pomoću autohtone tehnologije.

Mobitel je nazvan Arirang prema poznatoj sjevernokorejskoj narodnoj pjesmi.

Specifikacije mobitela nisu poznate, ali je mladi lider izjavio kako će ovi telefoni biti vrlo povoljni i da će imati kamere visoke rezolucije, piše KCNA.

Fabrika je postavila čvrste temelje za masovnu proizvodnju telefona, dodaje agencija.

Međutim, na fotografijama nije prikazana fabrika smartphonea zbog čega pojedini eksperti tvrde da je to samo jedna u nizu propagandi Sjeverne Koreje.

Postoji mogućnost da ga Kina proizvodi i potom brodovima dostavlja na inspekcijske preglede, tvrdi specijalizirani tehnološki portal North Korea Tech.

Pristup novoj tehnologiji je ograničen u najtajanstvenijoj zemlji svijeta, gdje je internet zabranjen većini populacije, a mnogi žive u velikom siromaštvu.

Zemlja ima 3G mobilnu mrežu, ali ljudima je zabranjeno obavljanje glasovnih poziva i ne mogu kontaktirati nikoga van zemlje.

Čak i najobičniji mobiteli su veoma skupi, a na tržištu su pristuni modeli kineske komapnije Huawei.

Vlasnik Googlea Eric Schmidt posjetio je u januaru Sjevernu Koreju i apelovao na vođu da ukine izolaciju i omogući ljudima pristup internetu.