Tehnologija
0

Sistem otkriva količinu alkohola u krvi i blokira paljenje automobila

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prototip koji uz pomoć automatskih senzora otkriva da li je vozač u stanju da vozi, mogao bi spasiti hiljade života. Naučnici kažu da se bi ovakva tehnologija mogla primjenjivati za osam do deset godina, javlja AP.

Sekretar američkog Ministarstva transporta, Ray LaHood, posjetio je postrojenje "QinetiQ North America" u Walthamu u Massacuthesu, kako bi prisustvorao prvoj javnoj demonstraciji sistema koji mogu izmjeriti količinu alkohola u krvi vozača. Ukoliko sistem otkrije da se radi o nedozvoljenoj količini, automobil se neće upaliti.

Novi sistem bi trebao zamijeniti današnji kojeg sudije naređuju vozačima koji su nekoliko puta osuđeni zbog vožnje u pijanom stanju. Sistem koji se danas koristi također otkriva količinu alkohola u krvi, tako što vozač puhne u uređaj za analizu daha. Od te analize zavisi da li će se automobil upaliti ili ne.

Uređaj nazvan "Driver Alcohol Detection Systems for Safety", koristit će senzore koji će mjeriti količinu alkohola u krvi na dva moguća načina, analizom daha ili analizom kroz kožu, koristeći se sofisticiranim senzorima koji će biti ugrađeni na volan ili na vrata.

Obje metode ne oduzimaju vrijeme vozaču koji, ako je trijezan, može ubrzo krenuti automobilom gdje želi. Novi sistem neće biti ugrađen u automobile sve dok ne bude potpuno siguran i tačan.

Kritičari kažu da tehnologija nikad neće biti usavršena tako da bude potpuno pouzdana, te da će sprječavati potpuno trijezne vozače da voze svoje automobile. Međutim, naučnici kažu da su testovi pokazali da sistem isključivo blokira paljenje ako se radi o nedozvoljenoj količini alkohola u krvi.