Veliki poduhvat
582

Sistem "Ocean Cleanup" koji će čistiti smeća iz Tihog okeana počeo s radom

Klix.ba
Ambiciozni san postao je stvarnost nakon što je Ocean Cleanup počeo s radom. To je sistem vrijedan 20 miliona dolara dizajniran kojim se planira čišćenje 1,8 biliona komada smeća koji pluta Tihim okeanom.

Plutajući sistem je postavljen u subotu od obale San Francisa i bit će testiran nekoliko sedmica prije nego počne raditi "punom parom". Dizajnirala ga je nevladina organizacija "Ocean Cleanup" koju je 2013. godine osnovao holandski izumitelj Boyan Slat. Njihova misija je da razviju napredne tehnologije koje će pomoći u rješavanju plastike iz okeana.

Očekuje se da će ovaj sistem očistiti dio Tihog okeana ispunjen plastikom za pet godina. Svaki od plutajućih krakova "hvatat" će oko 68.000 kilograma plastike godišnje dok budu plutali između Californije i Havaja.

Ova dio Tihog okeana koji je postao "oaza smeća" otkrivena je sredinom 1980-ih godina. Morsko smetljište je toliko veliko da se vidi iz svemira. Prostire se na 1,6 miliona kvadratnih kilometara i sadrži 1,8 biliona komada smeća. Skuplja se na jednom mjestu zbog struja koje idu u krug.

Prikupljena plastika će se reciklirati, a ukoliko projekat bude uspješan proširit će se i na druge morske površine.