{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Shell gradi plutajuću rafineriju šest puta težu od nosača aviona

S
24.5.2011. u 19:03
0
13
Shell gradi plutajuću rafineriju šest puta težu od nosača aviona
0
Naftna kompanija Shell gradi najveći plutajući objakat na svijetu koji će biti dug kao četiri fudbalska terena i biti teži čak šest puta više od nosača aviona.
Zvaničnici kompanije Shell su danas otkrili planove da izgrade ogromnu plutajuću rafineriju Prelude u projektu vrijednom 10 milijardi dolara. Brod će omogućiti skupljanje gasa pomoću platformi za bušenje te njegovu obradu, bez potrebe za transportom do rafinerije na kopnu.

Kompanija Shell će praviti bušotine u potrazi za gasom na novim poljima stotinama milja udaljenih od najbližeg kopna. Također, ovaj brod će biti prvi koji će se koristiti na kompanijinom polju koje se također naziva Prelude. Od zapadne obale Australije je udaljeno 200 km. Plutajuća rafinerija je sljedeće logično rješenje za kompanije, jer su nalazišta sve udaljenija.

Brod dug 488 metara i težak 260.000 tona kada je prazan, te 600.000 kada je pun, dizajniran je tako da na moru može izdržati uragan pete kategorije. Gas se nakon estrakcije premješta na posebne produkcijske platforme, te se onda odvodi cijevima u brod, gdje se pretvara u tečno agregatno stanje hlađenjem na -162 Celzijusova stepena. Ovim procesom se smanjuje volumen gasa za 600 puta. Nakon toga se prebacuje u tankere koji ga mogu transportovati širom svijeta.

Brod će biti sagrađen u južnokorejskom brodogradilištu. Koristit će se pet puta više čelika nego što se koristilo pri izgradnji mosta Sydney Harbour. Trebao bi biti završen do 2017. godine. Na polju Prelude će biti usidren 25 godina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: